Tarta ze szpinakiem i fetą

Ocena:

4.48 (203)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Tarta ze szpinakiem i fetą to fantastyczny wytrawny wypiek na kruchym cieście. Nie zawiera mięsa i jest uniwersalna – można jeść ją o każdej porze dnia, a także zabrać na posiłek do pracy. Kremowy farsz zawiera zdrowe liście, sporo czosnku i miękki serek. Wzbogacenie dania nie jest żadnym wyzwaniem – do nadzienia pasują przeróżne dodatki, takie jak pieczarki i suszone pomidory. Zobaczcie, jak powstaje tarta ze szpinakiem. Smakuje równie dobrze na zimno, jak i na gorąco. 

Składniki:

  • mąka pszenna  200 g

  • masło  115 g

  • żółtko  1 szt.

  • śmietana 18%  25 g

  • szpinak  500 g

  • sól  2 szczypty

  • jajka  1 szt.

  • feta  180 g

  • czosnek  3 ząbki

  • śmietana 30%  80 ml

Tarta ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przesypujemy mąkę ze szczyptą soli na blat lub stolnicę. Dodajemy 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Rozcieramy składniki palcami na kruszonkę. Łączymy z żółtkiem i śmietaną 18%. Krótko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Możemy ułatwić sobie pracę, używając miksera z hakiem. 

  • Krok 2:

    Rozwałkowujemy kruche ciasto. Żeby nie kleiło się do rąk i blatu, dobrze jest umieścić je między dwoma arkuszami pergaminu lub płatami folii spożywczej. Otrzymanym plackiem wykładamy dno i ranty foremki do tarty o średnicy około 25 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, żeby nie wybrzuszało się podczas pieczenia. 

  • Krok 3:

    Wstawiamy spód do tarty na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 190°C (tryb góra-dół). Czekamy około 10 minut, aż kruche ciasto stwardnieje i zacznie się rumienić. Niezawodnym sposobem na idealne ranty jest tzw. blind baking, czyli technika kulinarna, która polega na upieczeniu spodu z obciążeniem w postaci specjalnych ceramicznych kulek lub grochu. Dzięki temu ciasto nie skurczy się i zachowa swój kształt.  

  • Krok 4:

    W trakcie podpiekania spodu przygotowujemy nadzienie. Roztapiamy około 15 g masła na patelni. Wrzucamy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy uwolni aromat, dodajemy umyty szpinak baby. Możemy też wykorzystać mrożony produkt (całe liście, nierozdrobnione). Czekamy, aż warzywo skurczy się i odparuje. Dodajemy szczyptę soli oraz jajko i śmietankę. Możemy też dorzucić odrobinę gałki muszkatołowej lub ulubionych, posiekanych lub suszonych ziół. Mieszamy. 

  • Krok 5:

    Wlewamy masę ze szpinakiem do podpieczonego spodu. Rozkruszamy fetę w palcach i równomiernie posypujemy nią wierzch tarty. Możemy też wykorzystać miękki kozi ser lub plastry camemberta. Pieczemy w 180°C (tryb góra-dół) przez około 20 minut. W tym czasie środek się zetnie, a ranty się zarumienią.  

  • Krok 6:

    Tarta ze szpinakiem i fetą najlepiej smakuje na gorąco. Możemy udekorować ją przed podaniem bazylią, natką pietruszki lub kolendrą i młotkowanym kolorowym pieprzem. Pokrójmy ją w trójkąciki i podajmy z mieszanką sałat lub prostą surówką, na przykład z marchewki.

Porady

  • Tarta ze szpinaku dobrze się przechowuje. Świetnie smakuje po schłodzeniu i można ją odgrzewać w piekarniku przez następne 3 dni. Da się ją również zamrozić. Najlepiej włożyć ją najpierw do szuflady bez przykrycia, a kiedy stwardnieje, owinąć folią spożywczą i ponownie wstawić do zamrażarki.   
  • Tym, którzy nie przepadają za kruchym ciastem i chętnie skróciliby czas przygotowania dania, na pewno przypadnie do gustu tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Robi się ją błyskawicznie. Takiego spodu nie trzeba podpiekać – wystarczy wyłożyć nim formę, przykryć farszem i piec przez około 20 minut w temperaturze 190°C. 
  • Do nadzienia zamiast śmietany kremówki można dodać serek mascarpone lub kremową ricottę.    
  • Krucha tarta szpinakowa będzie równie smaczna w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej (130 g), kukurydzianej (60 g) i ziemniaczanej (30 g). Równie dobrze sprawdzi się w tym celu gotowy mix do wypieków oznaczony certyfikatem przekreślonego kłosa.    
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta ze szpinakiem – dodatki 

Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta to pyszne i nieskomplikowane danie. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania. Choć nawet w podstawowej wersji (ze śmietanką, jajkiem i przyprawami) smakuje naprawdę dobrze, to warto pokusić się o różne dodatkowe składniki, zarówno roślinne, jak i mięsne. Które z nich wybrać? Możliwości jest sporo. Podajemy niektóre z nich: 

  • tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – to danie we włoskim stylu można urozmaicić oliwkami lub kaparami. Warto także dosypać do farszu odrobinę rozmarynu, oregano lub tymianku. 
  • tarta ze szpinakiem i boczkiem – pyszna, pełna umami propozycja dla tych, którzy nie stronią od pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Ser feta można zamienić na intensywną w smaku gorgonzolę
  • tarta ze szpinakiem i kurczakiem – przed dodaniem do farszu kroimy go w kostkę, a następnie smażymy na patelni. Taki wypiek będzie o wiele bardziej sycący – idealny na obiad
  • tarty szpinakowa z pieczarkami – najlepiej podsmażyć je wraz z zielonymi liśćmi na patelni. Możemy zastąpić je borowikami, maślakami lub innymi ulubionymi leśnymi grzybami smażonymi z cebulką. 

Sos do tarty szpinakowej 

Prosty przepis na tartę ze szpinakiem da się jeszcze urozmaicić odpowiednim sosem, niezależnie od tego, czy podajemy ją na zimno czy na gorąco. Można wykorzystać na przykład: 

  • sos czosnkowy – wyczarujemy go z jogurtu naturalnego, majonezu, soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu oraz przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.
  • sos chrzanowy – na zimno lub na gorąco, doda naszej tarcie nieco pikanterii.
  • sos ziołowy – powstanie na bazie jogurtu lub śmietany oraz świeżych, posiekanych ziół, takich jak koperek, natka pietruszki lub kolendra, szałwia i bazylia.  
  • pesto – zazwyczaj serwuje się je do makaronu lub pieczywa, ale świetnie komponuje się także z kruchym ciastem i jego kremowym nadzieniem. Można zrobić je klasycznie, z bazylii, ale także z wielu innych zielonych składników, na przykład z jarmużu lub natki marchewki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne