Anna Galuhn

Tarta z czereśniami

Ocena:

4.48 (166)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Tarta z czereśniami to prosty do wykonania przepis z owoców sezonowych. Jako że czereśnie nie są tak kwaśne jak wiśnie, całość jest przyjemnie słodka bez potrzeby dodawania dużej ilości cukru. Co więcej, cienkie kruche ciasto nie przysłania ich smaku, pozwalając tym wdzięcznym owocom na odegranie głównej roli w najlepszym stylu. Do tarty czereśniowej idealnie pasują lody waniliowe lub sos angielski.

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • masło  200 g

  • sól  2 g

  • cukier puder  70 g

  • woda  30 ml

  • czereśnie  650 g

  • cukier  50 g

  • ekstrakt migdałowy  3 ml

  • sok z cytryny  10 ml

  • mąka ziemniaczana  30 g

  • żółtko  1 szt.

  • mleko  15 ml

Tarta z czereśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na tartę: mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środek przekładamy zimne masło i siekamy je nożem. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier puder i zimną wodę. Szybko zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 60 min.

  • Krok 2:

    Czereśnie: myjemy, odrywamy ogonki i drylujemy owoce. Osuszamy na ręczniku papierowym i przekładamy do miski. Dodajemy 50 g cukru, ekstrakt migdałowy, sok z cytryny i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.

  • Krok 4:

    Formowanie tarty: schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Wykrawamy koło o średnicy ok. 28 cm. Z pozostałego ciasta wycinamy paski o szerokości ok. 2–3 cm. Dużym kołem z ciasta wykładamy dno formy i boki. Na spód rozkładamy czereśnie, a na nich układamy kratkę z pasków.

  • Krok 5:

    Pieczenie: wierzch tarty smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.

  • Krok 6:

    Tarta z czereśniami jest gotowa: możemy ją przełożyć na paterę i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Jeśli chcemy pokroić ją na ładne trójkąty, warto poczekać aż przestygnie.

Porady

  • Masło na ciasto kruche powinno być dobrze schłodzone.
  • Paski na wierzch tarty wycinamy nożem lub radełkiem.
  • W wersji bezglutenowej mąkę pszenną zastępujemy mieszanką mąki kokosowej, migdałowej, ryżowej lub ziemniaczanej.
  • Jeśli lubimy przyprawy korzenne, do czereśni możemy dodać także odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej.
  • Aromat migdałowy możemy zastąpić waniliowym.
  • Słodkie czereśnie możemy zastąpić trochę bardziej kwaśnymi wiśniami lub czereśniowiśniami, czyli krzyżówką tych dwóch rodzajów owoców.
  • Świetnym dodatkiem do tarty z czereśniami są domowe lody waniliowe lub sos angielski
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rustykalna tarta z czereśniami

To właściwie to samo ciasto tylko w innym kształcie. Możemy je upiec w dowolnej blaszce, więc nie potrzebujemy specjalnej formy do tarty:

  • ciasto kruche rozwałkowujemy na placek i przekładamy na blachę – najlepsza będzie tortownica, ale może być także kwadratowa lub prostokątna forma,
  • na środek nakładamy owoce, pozostawiając brzeg o szerokości ok. 5 cm z każdej strony,
  • brzegi ciasta nakładamy na owoce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.

Popularne warianty przepisu na tartę z czereśniami

Kruche ciasto z owocami to przepis, który może być punktem wyjścia do bardziej wyszukanych wypieków. Poniżej kilka najsmaczniejszych propozycji:

  • tarta z czereśniami i budyniem – na kruche ciasto nakładamy warstwę gęstego budyniu waniliowego, który możemy zrobić domowym sposobem z żółtek i mąki ziemniaczanej. Do ciasta przygotowujemy budyń z mniejszą ilością mleka – zamiast 500 ml wystarczy 400 ml. Na budyń kładziemy owoce i przykrywamy je kratką z kruchego ciasta,
  • tarta z czereśniami i kruszonką – zamiast kratki, możemy zrobić kruszonkę. W klasycznej wersji składa się ona z masła, mąki i cukru. Możemy przygotować ją także z dodatkiem płatków migdałowych,
  • tarta z czereśniami i mascarpone – w tej wersji zapiekamy tylko spód ciasta. Po wystudzeniu, smarujemy dżemem wiśniowym. Następnie nakładamy krem śmietankowy z mascarpone, a na wierzch świeże, wydrylowane czereśnie,
  • tarta z czereśniami i bezą – w tym wariancie owoce wykładamy na wcześniej podpieczony spód, a na nich kładziemy bezę z białek i cukru. Następnie całość pieczemy przez 60 min w temperaturze 150°C.

Inne pyszne przepisy na ciasto z czereśniami

Tarta czereśniowa to jeden z wielu pomysłów na pyszne sezonowe wypieki. Jakie inne słodkości przygotujemy z dodatkiem tych owoców?

  • Placek z czereśniami – to szybki i łatwy przepis, do którego nawet nie potrzebujemy miksera. W miękkim cieście jogurtowym zatopione są wydrylowane owoce.
  • Clafoutis – francuski przysmak, który w smaku przypomina amerykańskie naleśniki. 
  • Biszkopt z czereśniami – w najprostszym wariancie na biszkoptowy spód nakładamy krem mascarpone, a na wierzch kładziemy owoce. Dodatkowo możemy przykryć je galaretką.

Czereśnie doskonale sprawdzą się jako dekoracja do deserów lodowych lub tortów. Pięknie wyglądają na szczycie naked cake lub w tortach bezowych z mascarpone i owocami.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne