tarta_z_winogronami

Tarta z winogronami

Ocena:

4.49 (193)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
Moja rodzinka uwielbia tartę z różnymi owocami

Składniki:

  • mąka -2 szkl
  • jajko -1 szt
  • cukier -2 łyżki
  • śmietana 18% -2 łyżki
  • masło 200 g
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta.
  • KREM:
  • śmietana-18 %-1,5 szkl
  • galaretka cytrynowa -1 opak
  • woda gotowana -1 szkl
  • winogrona białe-150 g
  • winogrona czerwone-150 g
  • winogrona ciemne-150 g

Tarta z winogronami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wsypać mąkę,dodać posiekane masło,cukier,jajko,sól i śmietanę,zmiksować robotem. Następnie wyłożyć zmiksowaną kruszonkę na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto,formując kulę. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 35 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką formę na tarte. Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez ok 15 minut. Galaretkę zalać szkl,gotowanej wody,dokładnie wymieszać,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić,dodając po łyżce galaretki,dalej ubijać. Krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Winogrona oderwać od szypułek, opłukać,osączyć,ułożyć na kremie. Tarte odstawić do lodówki do całkowitego stęzenia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne