Tarta Tatin

Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 25 minut Porcja: 600 kcal

ciasto z owocamitartyDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
600 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 187 głosów)

Składniki:

  • 12 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • żółtko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ten słynny deser z jabłkami powstał przez ...roztargnienie.
  • Najsłynniejsza francuska tarta powstała w 1898 roku w Lamotte- -Beuvron, gdzie siostry Stéphanie i Caroline Tatin prowadziły oberżę (istniejącą po dziś dzień).
  • Nieco roztargniona Stéphanie pewnego dnia postanowiła przygotować swój popisowy deser – tartę jabłkową na kruchym cieście. Pokrojone jabłka posypała cukrem oraz wiórkami masła i wstawiła do pieca. Gdy karmelowo- winna woń rozniosła się po kuchni, uświadomiła sobie, że nie wylepiła formy ciastem! Szybko je więc zagniotła i przykryła nim jabłka. Upieczoną tartę wyłożyła do góry dnem i podała na gorąco. Efekt był zachwycający: kruchutki spód, zapieczone jabłka i spływający z nich karmelowy sos.
  • Goszczący wówczas w oberży restaurator Louis Vaudable wprowadził tartę do menu paryskiego „Maxima”, rozsławiając ją na całą Francję (i nie tylko).
  • Jak to zrobić
  • Z podanych składników i odrobiny lodowatej wody zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut. Żaroodporną formę do pieczenia postawić na gazie, włożyć masło, stopić. Wsypać cukier, smażyć, aż powstanie złocisty karmel.
  • Jabłka opłukać, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Na warstwie karmelu ułożyć ciasno w krąg cząstki jabłek, tak by lekko zachodziły na siebie. Podgrzewać na dużym ogniu 15–20 minut, do chwili, kiedy karmel ściemnieje. Widelcem odwrócić jabłka, tak aby całe pokryły się karmelem i dalej podgrzewać 10–15 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Ułożyć na przestudzonych jabłkach, upychając brzegi do wnętrza formy. Ponakłuwać widelcem. Piec 25 min w temp. 200°C. Przykryć dużym talerzem, odwrócić i wyjąć tartę. Podawać gorącą z lodami lub bitą śmietaną.

Kalorie: 600

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy