Tarta szpinakowo-pieczarkowa

Genialne polaczenie produktow :) Smakuje pysznie z sosem :) Polecam

tartySosyPrzekąski

Czas przygotowania:
70 min.
Kalorie:
210.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 196 głosów)

Składniki:

  • na ciasto:
  • 250g mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • na farsz:
  • 500g świeżego szpinaku
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 250g pieczarek
  • 2 jajka
  • łyżka gęstej śmietany (18%)
  • ser camembert

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wymieszać z solą i cukrem i posiekać z masłem. Kiedy powstaną drobne grudki, dodać mleko i jajko i wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę (można zostawić część ciasta, żeby ozdobić tartę na górze). Piec w temp. 180st przez 10-12 min do lekkiego zarumienienia.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażyć razem (aż wyparuje woda z pieczarek). Szpinak posiekać (ja wolę potargać) na drobne kawałki i udusić na pozostałym maśle. Kiedy będzie miękki połączyć szpinak z pieczarkami z cebulką. Doprawić solą i pieprzem.
  • Farsz wyłożyć na ciasto. Jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać farsz (można też wcześniej wymieszać farsz z masą śmietanowo - jajeczną i dopiero wyłożyć na ciasto).
  • Ser camembert pokroić w kwadraty i poukładać na górze. Ja zrobiłam kratkę z ciasta a kawałki sera włożyłam w wolne przestrzenie między ciastem.
  • Zapiekać 35-40 min w temp. 180 st.
  • Smacznego!

Kalorie: 210.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy