Tarta rabarbarowa

Delikatna tarta rabarbarowa z serkiem waniliowym.

ciasto z owocamitartyDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 182 głosów)

Składniki:

  • 125 g margaryna
  • 1 1/2 szkalnki mąka
  • 1/2 szkalnki cukier puder
  • 1 łyżka śmietana
  • 1 sztuka żółtka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 7 sztuk rabarbar
  • 1 opakowanie serek waniliowy
  • 1 szklanka cukier
  • 1 łyżka mąka
  • 2 sztuki jajko
  • 1/2 sztuki pomarańcz
  • 1 płaska łyżeczka mąka ziemniaczna

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do miski wsypać mąkę cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Wbić jedno całe jajko dodać jedno żółtko śmietanę oraz margarynę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na małe kawałki. 3/4 rabarbaru wsypać do rondla wsypać 1/2 szklanki cukru i dodać sok z 1/2 pomarańczy. Całość zagotować aż rabarbar się rozpadnie i część soku wyparuje. Drugą część rabarbaru zasypać 1/2 szklanki cukru i odstawić aby rabarbar puścił sok.Do miski wbić jajko, dodać serek oraz mąkę i mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Ciasto wyjąć rozwałkować i przełożyć do formy nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w temp 160 stopni.Do serka wymieszanego z jajkiem i mąką dodać rozgotowany rabarbar i wymieszać.Przełożyć na podpieczone ciasto.Położyć kawałki rabarbaru wyjęte z cukru. Piec ok 40 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy