Tarta z morelami

Ocena:

4.43 (182)

  • 15 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 290 kcal

Składniki:

  • CIASTO:
  • szklanka i 3 łyżki (20 dag) mąki
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • jajko
  • MASA:
  • 75 dag moreli
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dag śmietany 18%
  • żółtko
  • kilka malin do dekoracji

Tarta z morelami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • mąkę wymieszać z solą i cukrem. Zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki. Wbić jajko, wszystkie składniki posiekać nożem, szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Masa:
  • morele umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, miąższ pokroić w cząstki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Morele ułożyć dekoracyjnie na cieście. Piec w temp. 180°C.
  • Śmietanę, żółtko i cukier roztrzepać i po 25 minutach pieczenia wylać na tartę. Piec jeszcze około 10 minut. Wyjąć, ostudzić. Udekorować malinami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne