Tarta marcepanowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: z podanych składników i 3 łyżek ciepłej wody wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut.
Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty. Piec 10 min w temperaturze 180°C.
Nadzienie: gruszki umyć, obrać, przepołowić. Usunąć gniazda nasienne. Wypukłą stronę ponacinać wzdłuż. Skropić sokiem z cytryny.
Śmietanę z marcepanem wyrobić na gładką masę. Wymieszać z jajkami, cukrem, skórką cytrynową. 1/3 masy wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzchu poukładać gruszki. Wlać między nie pozostałą masę marcepanową.
Piec 40 minut w temp. 180°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie udekorować upieczonymi listkami z ciasta.
Komentarze