Tarta łososiowa z sosem holenderskim

Przepis na pyszną tartę łososiową z sosem holenderskim.

tartysos holenderski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 178 głosów)

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • 12 dag masła+ do natłuszczenia formy
  • 30 dag wędzonego na gorąco łososia w kawałku
  • 2 łyżki małych kaparów
  • SOS:
  • 25 dag masła
  • 4żółtka
  • łyżeczka octu z białego wina z estragonem
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • pęczek drobno posiekanych liści estragonu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę z solą przesiewamy
  • robimy dołek
  • wbijamy jajko
  • wlewamy łyżkę zimnej wody
  • dodajemy pokrojone zimne masło i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią,wstawiamy na 30 min do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°c. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę na tartę (20x30 cm). Nakłuwamy widelcem
  • przykrywamy pergaminem. Pieczemy 15 min
  • zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez 10 min. Łososia rwiemy na kawałki
  • 3/4 układamy na lekko przestudzonym cieście i posypujemy połową kaparów.
  • Na sos:masło powoli topimy w rondelku
  • aż pojawi się piana. W szklanej misce ustawionej na parze ubijamy żółtka z octem
  • aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmujemy miskę z ognia i stopniowo dodajemy masło
  • stale ubijając (robimy trzepaczką ósemki)
  • aż sos stanie się gęsty i kremowy. Doprawiamy sokiem z cytryny
  • solą i pieprzem. Sos przelewamy na podpieczony spód
  • rozkładamy resztę łososia
  • posypujemy estragonem i resztą kaparów. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy