Tarta dyniowa z szynką i ryżem

Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. B. pozytywnie mnie zaskoczyła swoim smakiem.

tartySzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 141 głosów)

Składniki:

  • Kruche ciasto
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 500 g pieczonej dyni
  • 1 cebula
  • 100 g szynki
  • 50 g ryżu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki warzywnej pasty bulionowej lub kostki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki.
  • Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut.
  • Po czym wypełniamy tartę farszem, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy