Tarta czekoladowo-migdałowa

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 2-3 godziny Porcja: 480 kcal

biszkoptkremówkatartyciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
480 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 156 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt 1-warstwowy jasny 250 g
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 5 dag uprażonych płatków migdałowych
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Cukier cynamonowy 16 g

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śmietanę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Do masy czekoladowej wlać likier i dodać masło. Wymieszać, nieco przestudzić, by masa zgęstniała.
  • Płatki migdałowe, skórkę pomarańczową i cynamon wymieszać, mieszanką posypać biszkopt.
  • Masę czekoladową wylać na ciasto, wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby polewa zastygła.

Kalorie: 480

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy