Tarta cytrynowa

Ocena:

4.25 (263)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tarta cytrynowa to prosta i doskonale zbalansowana kompozycja smaków. Kruchy spód i słodko–orzeźwiający krem świetnie się uzupełniają, stanowiąc prosty dodatek do kawy, na który każdy może sobie pozwolić. Ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. W drugim wariancie warto dodać efektowną bezę lub bitą śmietanę. Do tarty z kremem cytrynowym świetnie pasują owoce – maliny, borówki lub truskawki.

Składniki:

  • mąka pszenna  180 g

  • masło  120 g

  • cukier puder  80 g

  • jajka  7 szt.

  • cytryna  4 szt.

  • cukier  200 g

  • śmietana 18%  200 g

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód do tarty: do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i 60 g cukru pudru. Szybko łączymy składniki w kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Formę do tarty smarujemy masłem.

  • Krok 3:

    Pieczenie spodu: wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno oraz boki formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.

  • Krok 4:

    Cytryny: dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy z nich sok.

  • Krok 5:

    Krem cytrynowy: w osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną. Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny. Miksujemy do uzyskania spójnej konsystencji. Gotową masę przekładamy na podpieczony spód do tarty.

  • Krok 6:

    Pieczenie tarty z kremem: ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika, którego temperaturę redukujemy do 170°C. Pieczemy przez 30 min.

  • Krok 7:

    Tarta cytrynowa jest gotowa: wyjmujemy ją z piekarnika, studzimy i podajemy z ulubioną herbatą lub kawą.

Porady

  • Tartę pieczemy w formie o średnicy 27–29 cm.
  • Aby spód do ciasta wyszedł kruchy, składniki muszą być dobrze schłodzone. Zagniatamy je szybko – w ten sposób hamujemy proces wytwarzania glutenu, który sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne.
  • Ciasto na spód do tarty możemy także rozwałkować na papierze do pieczenia i przenieść na formę. Papier wysuwamy spod ciasta lub ostrożnie odwracamy je na drugą stronę.
  • Zanim zetrzemy skórkę z cytryn, należy dokładnie umyć owoce, aby pozbyć się substancji nabłyszczających, konserwujących i pestycydów. Wystarczy ciepła woda z płynem do mycia naczyń. Potem należy dokładnie opłukać cytryny i przelać wrzątkiem.
  • Do kremu cytrynowego możemy dodać cukier waniliowy.
  • Tarta cytrynowa świetnie smakuje bez dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na dekorację, możemy położyć na wierzch lukier, polewę czekoladową lub bitą śmietanę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta cytrynowa z bezą

Pysznym i efektownym wariantem przepisu jest tarta cytrynowa z bezą. Aby taką przygotować, na krem nakładamy pianę z białek:

  • ubijamy ją mikserem na wysokich obrotach,
  • stopniowo dodajemy cukier (na 4 białka – 200 g cukru),
  • na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną (ok. 30 g).

Pianę rozprowadzamy po całej powierzchni kremu. Na wierzchu możemy zrobić wzór łyżką. Ciekawym pomysłem jest również wyciskanie bezy przy pomocy rękawa cukierniczego.

Tarta cytrynowa bez pieczenia

W wersji bez pieczenia możemy przygotować tartę na herbatnikach lub ciasteczkach owsianych (wersja fit), które rozgniatamy i mieszamy z masłem (można użyć blendera lub malaksera). Zamiast masła możemy dodać olej kokosowy. Taką mieszanką wykładamy dno i boki formy, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 60 min.

Musimy także zmodyfikować przepis na krem do tarty cytrynowej. Najłatwiej będzie ubić śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Łączymy składniki, wykładamy na schłodzony spód do ciasta i odstawiamy do lodówki na min. 2–3 godz.

Tarta cytrynowa z owocami

Wierzch tarty możemy także ozdobić świeżymi owocami. Doskonale pasują:

  • maliny – delikatnie je płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy w całości,
  • truskawki – myjemy je, wycinamy szypułki, a następnie kroimy na połówki, w plasterki lub ćwiartki,
  • borówki – jak tak wszystkie owoce leśne, płuczemy je w niewielkiej ilości wody i osuszamy ręcznikiem papierowym,
  • mango – myjemy je i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę lub plasterki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne