Tarta cebulowa z oliwkami

Idealny przepis dla wielbicieli pizz i tart.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka -1,5 szklanki
  • jajko 2 (żółtka)
  • margaryna ok 70 gr
  • sól
  • pieprz
  • Farsz
  • 3 duże cebule
  • 1 por
  • przecier pomidorowy (najlepiej własnej roboty)- można użyć pomidorków koktajlowych
  • oliwki zielone
  • 2 ząbki czosnku
  • ser
  • boczek/szynka - kilka pociętych plastrów
  • Do sosu beszamelowego:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • przyprawy - sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Sos :
  2. Masło roztapiamy i dodajemy mąkę. Kiedy całość wymieszamy dodajemy powoli mleko do jednolitości.
  3. Doprawiamy do smaku - sól i pieprz.
  4. Ciasto
  5. Mąkę, sól, margarynę i żółtka łączymy razem.Wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy albo mąki ,albo w razie gdyby ciasto nie chciało się nam zagnieść - 2 łyżki mleka.
  6. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  7. W formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto.
  8. Spód dziurkujemy widelcem.
  9. Sam spód pieczemy ok 15 minut.
  10. 2 cebule kroimy w talarki. Lekko solimy. Jedną cebulę ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy (do rozsmarowania na spód ciasta).
  11. Boczek/szynkę podsmażamy na patelni. I łaczymy z przyprawami.
  12. Pora kroimy w talarki.
  13. I układamy na podpieczonym spodzie.
  14. Najpierw wykładamy naszą bazę - startą cebulę, dodajemy przecieru pomidorowego, boczku. Na samym wierzchu układamy talarki cebuli i pora.
  15. Pod koniec pieczenia dodajemy odrobinę startego sera.
  16. Na 10 minut przed końcem pieczenia całość zalewamy sosem beszamelowym. I układamy przekrojone oliwki.
ser oliwki warzywa obiad przekąska kolacja zapiekanka tarta dla dzieci mąka margaryna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze