Tarta cebulowa z boczkiem

Pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację

tartydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 166 głosów)

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • mały kubeczek śmietany
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z mąki, 150 g masła, szczypty soli i 5 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na 3 łyżkach masła. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Ostudzić. Ciastem wylepić formę do tart i podpiec 5 minut w 200 stopniach. Na ciasto wyłożyć cebulę, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, solą i pieprzem, a na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 50 min.
tarta cebulowa
pyszna przekąska

pchelka79

tarta cebulowa