Tarta z brzoskwiniami

Ocena:

4.5 (187)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Tarta z brzoskwiniami na kruchym cieście jest lekka, orzeźwiająca i pięknie pachnie. Najlepiej smakuje zrobiona za świeżych owoców, to dzięki nim powstaje piękny, niezapomniany aromat. Ten pyszny i prosty deser można przygotować zarówno latem, jak i zimą. Robi się ją bardzo łatwo – podpowiadamy, jak przygotować tartę brzoskwiniową, którą kochają zarówno dzieci, jak i dorośli!

Składniki:

  • mąka pszenna  150 g

  • sól  2 g

  • cukier puder  75 g

  • masło  200 g

  • żółtko  1 szt.

  • mleko  100 ml

  • cukier waniliowy  7 g

  • mąka ziemniaczana  20 g

  • cukier  100 g

  • migdały  100 g

  • jajka  1 szt.

  • rum  25 ml

  • brzoskwinie  450 g

Tarta z brzoskwiniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: 150 g mąki mieszamy z solą (2 g), cukrem (50 g) i masłem (10 g), a następnie całość lekko wyrabiamy, tworząc grudki. Dalej dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, po czym formujemy gruby placek, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce (minimum 30 minut). W dalszej kolejności formę do tarty wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Ciasto kruche pieczemy przez ok. 10–15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. 

    kruche ciasto
  • Krok 2:

    Nadzienie: zagotowujemy mleko i dodajemy do niego cukier waniliowy. Następnie nastawiamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia, dolewamy do niej mleko i zdejmujemy z gazu. Dalej żółtko ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy 10 g mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszkamy. Potem dodajemy tę mieszankę do mleka z wodą. Masło ucieramy z cukrem i przekładamy do mleka. Na koniec dodajemy migdały, jajko i pozostałą część mąki ziemniaczanej i rum. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

    brzoskwinia
  • Krok 3:

    Tarta z brzoskwiniami: owoce myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki i zdejmujemy skórkę. Następnie każdą brzoskwinię nacinamy na wierzchu. Na upieczony spód nakładamy nadzienie, a na nie owoce, lekko dociskamy. Tartę z nadzieniem pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. 

    Tarta z brzoskwiniami

Porady

  • Podczas pieczenia ciasta kruchego na tartę z brzoskwiniami należy je czymś dociążyć – dobrze sprawdzi się torebka ryżu, suche: groch lub fasola. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto nam nie wyrośnie poza naszą formę.
  • Przed dodaniem mąki należy ją wcześniej przesiać przez sitko.
  • Do przygotowania tarty z brzoskwiniami potrzebna jest forma na tartę. Odpowiednia będzie szklana, metalowa lub ceramiczna.
  • Jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców, szczególnie w sezonie zimowym, z powodzeniem możemy zrobić tartę z brzoskwiniami z puszki.
  • Polecamy przygotować się na zimę i zrobić brzoskwinie w syropie, będą o niebo lepsze od tych z puszki, a do tego zdrowsze.
  • Jeśli nie przepadamy za brzoskwiniami, możemy zastąpić je innymi owocami np. ananasami, nektarynkami czy śliwkami. Dobrze sprawdzą się też maliny, truskawki, porzeczki czy poziomki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta z brzoskwiniami – na cieście francuskim

Przepis na tartę brzoskwiniową można modyfikować. Wszystko zależy od tego, ile mamy czasu na jej wykonanie. Trzeba też wziąć pod uwagę swoje umiejętności kulinarne – nasza propozycja jest prosta, ale może być jeszcze łatwiejsza. W klasycznej wersji tartę robi się z kruchego ciasta. Ale jeśli kompletnie nie mamy czasu, bo np. za chwile przyjdą do nas goście, a chcemy poczęstować ich pysznym, domowym deserem, to polecamy tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Gotowy produkt układamy w formie, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut. Po tym czasie wykładamy na niego brzoskwinie – połówki lub pokrojone na mniejsze kawałki.

Dodatkowo warto poświęcić chwilę na zrobienie kruszonki: 50 g mąki pszennej, 50 g zimnego masła, 50 g cukru. Składniki łączymy ze sobą i kruszymy na wierzch deseru. Całość zapiekamy 20–25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Tartę z brzoskwiniami możemy podawać na ciepło, z lodami lub z kleksem z bitej śmietany.


Tarta z brzoskwiniami – z ciastem na wierzchu

Kolejna opcja, to tarta z brzoskwiniami z dodatkową warstwą ciasta na górze, z którego robimy kratkę lub mocno nakłuwamy widelcem. Tu sprawa jest prosta, wystarczy zwiększyć proporcję ciasta kruchego: 250 g mąki, 100–150 g masła, 80 g cukru, 1 duże żółtko lub 2 mniejsze. Postępujemy tak samo jak w przepisie powyżej. Na koniec 2/3 ciasta przeznaczamy na spód, 1/3 chowamy do lodówki. Po tym jak podpieczemy spód, wyłożymy na niego krem i brzoskwinie, zabieramy się za przygotowanie pozostałej porcji. Wystarczy ją rozwałkować i pociąć na paski, a następnie rozłożyć na wierzchu.


Kilka słów o brzoskwiniach

Brzoskwinie doceniano już 4000 lat temu w Chinach, skąd prawdopodobnie pochodzą. Do Grecji dotarły około 300 r. p.n.e., a do Europy północnej w XVI w. Od tego czasu stopniowo rozpowszechniały się na pozostałych kontynentach. Obecnie nie rosną dziko, są roślinami uprawnymi. To jedne z najsmaczniejszych owoców okresu letniego. Słodkie, soczyste, o pięknym kolorze, kuszą swoim smakiem i zapachem. Są także niezwykle zdrowe, pełne witamin i ważnych składników mineralnych, które znakomicie wpływają na organizm. Są lekkostrawne (nawet skórka) i niskokaloryczne. Dlatego polecane są osobom odchudzającym się, ale także intensywnie uprawiającym sport czy mającym spadek formy zarówno fizycznej, jak i psychicznej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne