Tarta brokułowa

sposób na niejadka - kolorowa tarta

tarty

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 146 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Na wierzch:
  • 1 świeży brokuł lub 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 serek mozarella
  • 3 surowe jajka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • zielenina: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić nim dużą, wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia tarty. Podpiec go na złoty kolor.
  • Brokuły ugotować: świeże gotować ok. 8-9 minut (w niewielkiej ilości wody lub na parze), mrożone 5-7 minut. Podzielić je na niewielkie różyczki.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.
  • Na podpieczonym cieście rozłożyć pokrojone brokuły, ugotowane jajko pokrojone w słupki lub w kostkę, pokrojonego w kostkę pomidora.
  • Na wierzchu rozłożyć plasterki sera.
  • Jajka roztrzepać ze śmietaną, zieleniną i podsmażoną cebulką, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Zalać tą masą warzywa.
  • Piec w kuchence z termoobiegiem ok. 20 minut, w temperaturze 180 st. C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy