Talerz przekąsek

przekąski na Sylwestra albo inną imprezę a bliny można podać też na Wigilię

blinytostyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Składniki:

  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 czubate łyżki posiekanej zieleniny - koperek, natka, szczypiorek
  • 1 mały, pieczony buraczek
  • 2 łyżki sera typu feta albo jakiegoś twarożku
  • kilka łyżeczek jogurtu typu greckiego
  • 1 filet śledziowy a'la łosoś, w oleju
  • 1/2 szalotki
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • BLINKI - 10 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko - rozdzielone na żółtko i białko
  • 50 g mąki pszennej luksusowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • do smażenia - troszkę oleju i masła

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • BLINKI - drożdże roztarłam z cukrem i mlekiem, odstawiłam na 10 minut. Mąki przesiałam, dodałam rozczyn i żółtko, wymieszałam, odstawiłam miskę na garnek z ciepłą wodą żeby lekko podgrzał ją od spodu i ciasto szybciej rosło. Gdy podwoiło swoją objętość dodałam roztopione masło, sól i ubitą na sztywno pianę z białka, delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam patelnię wlewając ok. 1 łyżki oleju i tyle samo masła - nakładałam małe porcje ciasta - tak ok. 3/4 łyżki i smażyłam aż placuszki "spuchły" a na powierzchni pojawiły się bąbelki, wtedy odwróciłam i dosmażyłam je z drugiej strony. Po usmażeniu przełożyłam na ręcznik papierowy żeby osączyć z tłuszczu.
  • Śledzia drobno posiekałam, dodałam posiekaną szalotkę i troszkę oleju od śledzia, doprawiłam lekko pieprzem.
  • Jajko obrałam, starłam na małych oczkach tarki, zmieszałam z posiekaną zieleniną i majonezem, doprawiłam do smaku.
  • Buraczka starłam tak drobno jak jajko, zmieszałam a właściwie roztarłam z fetą - dokładnie żeby nie było grudek, doprawiłam pieprzem.
  • Kromki chleba okroiłam ze skórki i przekroiłam na 4 części. Ułożyłam na blasze i wstawiłam do piekarnika na kilka chwil żeby się zrumieniły.
  • Na małe tościki nałożyłam pastę z jajka, posypałam szczypiorkiem. Na połowę blinów nałożyłam po łyżeczce siekanego śledzia, przybrałam jogurtem i kawiorem. Na resztę blinów nałożyłam pastę buraczano - serową i też przybrałam jogurtem oraz kawiorem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy