moje_zielone_curry

Moje zielone curry

Ocena:

4.44 (163)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Moja pierwsze indyjskie curry na zielono.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 garście mrozonej fasolki szparagowej
  • łyzka oliwy aromatyzowanej cytryna
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • troche czosnku w płatkach suszonego
  • pieprz świeżo zmielony
  • 300ml bulionu drobiowego
  • 2 łyzki mleczka kokosowego
  • 2 łyzka jogurtu naturalnego
  • łyzka garam masala
  • łyzeczka kuminu
  • łyżeczka kurkumy (moze ciut wiecej)
  • 2 łyżki zielonej pasty curry

Moje zielone curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na rozgrzany lej wrxuciałm pokrojona w ksotek pieres, do tego pokrojona cebule, jak sie podsmażyło dodałam czosnek (oba rodzaje), oproszyłam kurkuma, dodałam troche przypraw (sypalam je stopniowo w trackie gotowania bo nie znałam ich smaku i nie wiedziałam ile będzie potrzeba) i stopniowo dodawałam pastę curry (w trakcie stopniowo zeby nie bylo za ostre). zalałam bulionem, wrzuciłam fasolke, dodałam mleczko i gotowalo sie razem przez ok 10 minut. (w takcie sypałam przyprawy i dodawalam paste). Na koniec dodałam jogurt i pieprz. Posypałam zielona częścia dymki.
  • Podałam z tabule czyli arabską sałatką z kuskusa ktora zrobiła kamila. Miało byc z ryżem basmati gotowanym z kurkuma, ktory byłby ciepły bo sałatka była chlodna a sos goracy i torche sie to gryzło ale skoro ja zrobiła to nie bylo wyjscia.;) I tak bylo pyszne.
  • Byłam pełna obaw co do tej potrawy bo zrazilismy sie do kuchni indyjskiej po wizycie w restauracji jakis czas temu ale postanowiłam zrobic cos wg władnego gustu i sie udało. Wszyskim smakowało.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne