Tajska zupa z mięsnymi kulkami

Przepis na prawdziwą tajską zupę, którą jadłam wielokrotnie w tamtejszych lokalnych restauracjach.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)

Składniki:

  • - bulion wołowy 2l (polecam tzw. bulionetkę 1 szt/1litr wody)
  • - kolendra świeża (ja dodaję całą, która jest w doniczce)
  • - 3 nieduże ząbki czosnku
  • - sos rybny (dostępny na stoiskach z kuchniami świata)
  • - makaron ryżowy najlepiej dość gruby (np. TaoTao w pomarańczowym opakowaniu)
  • - kiełki najlepiej fasoli albo pszenicy (nie ostre)
  • -mięso mielone
  • -pieprz, sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotować bulion. Wrzucić do niego lekko pokrojone liście kolendry wraz z łodyżkami (ja obcinam nożyczkami :)). Czosnek przecisnąć i także dodać do wywaru.
  • W osobnym garnku sporządzamy kulki mięsne:
  • -mięso mielone mielimy raz jeszcze w blenderze z odrobiną soli i pieprzu (żeby lepiej tworzyły się kulki)
  • - lepimy kulki o średnicy około 2-3 cm (jak klopsy)
  • - wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (może być tez z odrobiną bulionu) i gotujemy do wypłynięcia
  • Kulki mięsne dodajemy do wywaru, który doprawiamy jeszcze 4 łyżkami sosu rybnego oraz w razie potrzeby solą.
  • Ugotowany makaron posypujemy kiełkami i zalewamy zupą. Dla fanów ostrej kuchni polecam dodać chilli.
  • Smacznego!

Porady

Pyszna zupa tom yum kung - wypróbuj przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy