Tajska zupa z mięsnymi kulkami

Przepis na prawdziwą tajską zupę, którą jadłam wielokrotnie w tamtejszych lokalnych restauracjach.

Dodany przez:

Tajska zupa z mięsnymi kulkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.6 z 5 głosów)

Składniki

  • - bulion wołowy 2l (polecam tzw. bulionetkę 1 szt/1litr wody)
  • - kolendra świeża (ja dodaję całą, która jest w doniczce)
  • - 3 nieduże ząbki czosnku
  • - sos rybny (dostępny na stoiskach z kuchniami świata)
  • - makaron ryżowy najlepiej dość gruby (np. TaoTao w pomarańczowym opakowaniu)
  • - kiełki najlepiej fasoli albo pszenicy (nie ostre)
  • -mięso mielone
  • -pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Przygotować bulion. Wrzucić do niego lekko pokrojone liście kolendry wraz z łodyżkami (ja obcinam nożyczkami :)). Czosnek przecisnąć i także dodać do wywaru.
  2. W osobnym garnku sporządzamy kulki mięsne:
  3. -mięso mielone mielimy raz jeszcze w blenderze z odrobiną soli i pieprzu (żeby lepiej tworzyły się kulki)
  4. - lepimy kulki o średnicy około 2-3 cm (jak klopsy)
  5. - wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (może być tez z odrobiną bulionu) i gotujemy do wypłynięcia
  6. Kulki mięsne dodajemy do wywaru, który doprawiamy jeszcze 4 łyżkami sosu rybnego oraz w razie potrzeby solą.
  7. Ugotowany makaron posypujemy kiełkami i zalewamy zupą. Dla fanów ostrej kuchni polecam dodać chilli.
  8. Smacznego!
zupa tajska orientalna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze