Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Aromatyczna, ekspresowa i egzotyczna. Pyszne wspomnienie wycieczki do Tajlandii.

Dodany przez:

Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Składniki dla 2 os.:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 listki limonki kaffir
  • 1/2 limonki
  • 1 trawa cytrynowa
  • ok. 12 szt. krewetek (właściwie ile kto lubi)
  • 1 chili tajskie małe lub 1/2 średniej chili
  • 1 cm świeżego imbiru
  • świeża kolendra
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżeczi pasty Thai Chili
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego lub sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki startego galangala
  • 1/2 łyżeczki chili z suszonymi rybami (opcjonalnie)
  • szczypior do dekoracji

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy mleczko kokosowe z trawą cytrynową, listkami limonki i poszatkowaną chili i imbirem. Doprawiamy mleczko sokiem z limonki, pastą chili, sosem ostrygowym, galangalem, chili z suszonymi rybami i cukrem. Dodajemy na koniec krewetki, na krotko, tylko, żeby się podgrzały. Serwujemy z pomidorkami koktajlowymi, świeżą kolendrą i szczypiorkiem.
obiad kolacja zupa zupa kokosowa danie wegetariańskie kuchnia tajska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze