Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Aromatyczna, ekspresowa i egzotyczna. Pyszne wspomnienie wycieczki do Tajlandii.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)

Składniki:

  • Składniki dla 2 os.:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 listki limonki kaffir
  • 1/2 limonki
  • 1 trawa cytrynowa
  • ok. 12 szt. krewetek (właściwie ile kto lubi)
  • 1 chili tajskie małe lub 1/2 średniej chili
  • 1 cm świeżego imbiru
  • świeża kolendra
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżeczi pasty Thai Chili
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego lub sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki startego galangala
  • 1/2 łyżeczki chili z suszonymi rybami (opcjonalnie)
  • szczypior do dekoracji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Podgrzewamy mleczko kokosowe z trawą cytrynową, listkami limonki i poszatkowaną chili i imbirem. Doprawiamy mleczko sokiem z limonki, pastą chili, sosem ostrygowym, galangalem, chili z suszonymi rybami i cukrem. Dodajemy na koniec krewetki, na krotko, tylko, żeby się podgrzały. Serwujemy z pomidorkami koktajlowymi, świeżą kolendrą i szczypiorkiem.

Porady

Pyszna zupa tom yum kung - wypróbuj przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy