Tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem. Zimowym akcentem może być ser i makaron. Danie proste do przygotowania, w dodatku szybkie! Opcjonalnie można dodać też pieczarki tagliatelle ze szpinakiem będzie jeszcze smaczniejsze!

ZapiekankiSosydania z makaronemtagliatelle

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
190.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 189 głosów)

Składniki:

  • makaron tagliatelle na dwie porcje
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g liści szpinaku
  • 150 g niebieskiego sera pleśniowego (Roquefort, Lazur)
  • 100g śmietany 18%
  • biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni aż do zeszklenia.
  • Czosnek pokroić w cienkie plasterki i dodać do cebuli.
  • Wymyte liście szpinaku dodać do cebuli z czosnkiem, wszystko wymieszać i smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
  • Przygotować posoloną wodę na makaron, ugotować tagliatelle al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  • Ser pleśniowy pokroić w kostkę i dodać do szpinaku.
  • Wszystko wymieszać aż do momentu gdy ser zacznie się roztapiać, dodać śmietanę. Ciągle mieszać, aż ser połączy się ze śmietaną.
  • Doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.
  • Makaron wymieszać z sosem, podawać ciepły.

Kalorie: 190.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy