Tagliatelle z sosem warzywnym

Tagliatelle z warzywami

Dodany przez:

Tagliatelle z sosem warzywnym

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 200g makaronu tagliatelle
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 "łodyżka" selera naciowego
  • 1/2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 25g parmezanu
  • garść siekanej świeżej bazylii
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie

  1. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać i pokroi ć drobniutko. Seler naciowy pokroić w kosteczkę. Warzywa wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek. Po ok. 4 minutach wrzucić odsączoną z zalewy fasolę oraz pomidory (wraz z zalewą). Energicznie mieszać i smażyć jeszcze ok 4-5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą rozmarynu. Makaron ugotować do miękkości. Wyłożyć na niego sos warzywny. Posypać parmezanem oraz posiekaną, świeżą bazylią. Smacznego!
  2. Wzorowałam się na przepisie na farfalle z fasolą pochodzącym z książki "1,2,3 gotowe makarony."
warzywa makaron obiad wegetariańska sos sos warzywny tagiatelle Tagliatelle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze