Szynka wędzona

Pyszna domowa szynka wędzona

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • • Na 1 kg mięsa
  • • 100 g soli peklowej
  • • 5 liści laurowych
  • • 5 kulek ziela angielskiego
  • • 10 kulek pieprzu ziarnistego

Przygotowanie

  1. Pieprz, ziele angielskie roztłuc w moździerzu, listki laurowe pokruszyć, wszystkie przyprawy wymieszać z solą peklową. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć bardzo dokładnie przygotowaną mieszanką. Mięso przełożyć do garnka, przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do piwnicy zimą, latem do lodówki) na 10 dni. W tym czasie przekładać mięso przynajmniej raz dziennie na drugą stronę. Po 10 dniach, na 12 godzin przed wędzeniem mięso wyjąć, opłukać i związać sznurkiem nadając ładny kształt. Powiesić w przewiewnym miejscu aby obeschła. Umieścić w wędzarni, wędzić na drzewie owocowym, przez około 6 godzin. Po tym czasie szynkę powiesić w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
mięso szynka sól peklowa wędzona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy