Szynka wędzona

Pyszna domowa szynka wędzona

Szynki

Czas przygotowania:
14400 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 146 głosów)

Składniki:

  • • Na 1 kg mięsa
  • • 100 g soli peklowej
  • • 5 liści laurowych
  • • 5 kulek ziela angielskiego
  • • 10 kulek pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pieprz, ziele angielskie roztłuc w moździerzu, listki laurowe pokruszyć, wszystkie przyprawy wymieszać z solą peklową. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć bardzo dokładnie przygotowaną mieszanką. Mięso przełożyć do garnka, przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do piwnicy zimą, latem do lodówki) na 10 dni. W tym czasie przekładać mięso przynajmniej raz dziennie na drugą stronę. Po 10 dniach, na 12 godzin przed wędzeniem mięso wyjąć, opłukać i związać sznurkiem nadając ładny kształt. Powiesić w przewiewnym miejscu aby obeschła. Umieścić w wędzarni, wędzić na drzewie owocowym, przez około 6 godzin. Po tym czasie szynkę powiesić w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy