Szynka w pomarańczach

Pyszne mięsko do podania na zimno o cudownym zapachu.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 3 litry wody przegotowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 pomarańcza
  • goździki
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. W garnku wymieszać wodę z solą peklową ,dodać pokruszone liście laurowe,pieprz ,ziele angielskie,zanurzyć w tym mięso i zostawić tak przykryte w chłodnym miejscu na 4 dni co jakiś czas mięso obracać ,przed pieczeniem za pomocą strzykawki wstrzyknąć w mięso zalewę w której moczyło się mięso,następnie mięso osuszyć polać olejem ,ułożyć w formie i piec w temp.190st ,aż mięso zmięknie od czasu do czasu polewając sosem z pod pieczenia(gdyby sosu było za mało podlać odrobiną wody).
  2. Dokładnie wyszorowaną i sparzoną pomarańczę pokroić w cieniutkie plasterki i dokładnie obłożyć nimi mięso ,mocując je goździkami ,wstawić tak przygotowane mięso do gorącego piekarnika i zostawić tam do 5 min.
  3. Czas przygotowania jest podany bez czasu peklowania mięsa, a czas pieczenia około 100 min
mięso pomarańcza szynka wieprzowa goździki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze