Szynka w galarecie z jajkiem

Prosty i smaczny przepis dla każdego !

PrzystawkiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 177 głosów)

Składniki:

  • 10 plasterków dobrej gotowanej szynki
  • 5 jajek na twardo
  • Do przybrania:
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 rzodkiewki,
  • sałata,
  • papryka czerwona
  • gotowana marchewka (własciwie składniki przybrania dowolne)
  • Galareta:
  • 1 litr wody
  • 2 łyzki octu
  • 2 łyżeczki vegety
  • 2 liscie laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • żelatyna spożywcza na 1 litr wody

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ugotowane na twardo jajka przeproic na połowk. Owinąc plasterkiem synki połowki jajek i poukładac dekoracyjnie na półmisku. Przystoic sałatą, marchweką, papryką według uznania.
  • Składniki galarety zagotowac i po zdjęciu z ognia wsypac żelatynę i dobrze rozpuscic. Przecedzic przez sito. Przestudzona galareta zalac pólmisek i pozostawic do stężenia.
  • Galareta jest łatwym i prostym daniem, a smakuje wyśminicie ! Przed podaniem można szynkę przybrac dekoracyjnie odrobiną majonezu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy