Szynka w galarecie

Przygotowanie: 45 minut Oczekiwanie: 3 godziny Porcja: 165 kcal

GalaretaSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
165 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 200 głosów)

Składniki:

  • 25 dag plasterków szynki
  • 30 dag szparagów (ze słoika)
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 jajka na twardo
  • ugotowana marchewka
  • cebula
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • liść laurowy
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łodyżki natki pietruszki
  • Papryka słodka mielona PRYMAT
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Galareta: żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody. Cebulę obrać, zalać winem, 1 i 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy i natkę pietruszki. Gotować 5 min, przecedzić, dodać sól, pieprz, żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści.
  • Szparagi osączyć. Jajka obrać, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w zapałki.
  • Na dno salaterki wylać trochę galarety. Ułożyć jajka, szynkę, szparagi, zalać galaretą, wypełniając pół miski.
  • Odstawić do zastygnięcia. Na wierzchu ułożyć marchew i paprykę,zalać resztą galarety. Wstawić do lodówki na 2 godz. Podawać z chrzanem.

Kalorie: 165

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy