Szynka w galarecie

Przygotowanie: 45 minut Oczekiwanie: 3 godziny Porcja: 165 kcal

Dodany przez:

Szynka w galarecie

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
165 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 25 dag plasterków szynki
  • 30 dag szparagów (ze słoika)
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 jajka na twardo
  • ugotowana marchewka
  • cebula
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • liść laurowy
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łodyżki natki pietruszki
  • Papryka słodka mielona PRYMAT
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Galareta: żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody. Cebulę obrać, zalać winem, 1 i 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy i natkę pietruszki. Gotować 5 min, przecedzić, dodać sól, pieprz, żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści.
  2. Szparagi osączyć. Jajka obrać, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w zapałki.
  3. Na dno salaterki wylać trochę galarety. Ułożyć jajka, szynkę, szparagi, zalać galaretą, wypełniając pół miski.
  4. Odstawić do zastygnięcia. Na wierzchu ułożyć marchew i paprykę,zalać resztą galarety. Wstawić do lodówki na 2 godz. Podawać z chrzanem.
mięso przekąski przekąska szynka galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze