Szynka pieczona z cebulkami

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 2 i 1/2 godziny Porcja: 360 kcal

Dodany przez:

Szynka pieczona z cebulkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą
  • cebula
  • 40 dag małych cebulek
  • marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 30 goździków
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skórkę naciąć w romby i posmarować olejem. W skórę wbić goździki. Szynkę położyć w brytfannie skórą do dołu, wlać szklankę gorącej wody i piec 2 godz. w temp. 220°C.
  2. Marchewkę umyć, oskrobać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, przekroić na 4 części. W połowie pieczenia szynkę odwrócić, dodać warzywa, mięso polać sosem wytworzonym podczas pieczenia i dolać nieco wody. Upieczoną szynkę wyjąć z brytfanny, trzymać w cieple.
  3. Sos spod pieczeni przecedzić, ew. rozrzedzić gorącą wodą, przyprawić solą i pieprzem, zagotować.
  4. Szynkę pokroić w plastry i podgrzać w sosie.
  5. Masło stopić z miodem, włożyć obrane cebulki, oprószyć solą i zrumienić. Szynkę podawać z sosem, obłożoną cebulkami.
mięso obiad pieczenie szynka wieprzowa cebulki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy