SZYNKA GOŹDZIKOWA Z GLAZURĄ

Z zeszytu.

Dodany przez:

SZYNKA GOŹDZIKOWA Z GLAZURĄ

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1,50 szynki
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • goździki jadalne
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej
  • sól
  • cukier
  • Sos:
  • maka
  • śmietana

Przygotowanie

  1. Opłukaną szynkę natrzeć solą i cukrem lekko skropić olejem ,naszpikować czosnkiem pokrojonym w słupki i goździkami.Zostawić w chłodnym miejscu lodówce na 24 godziny można dłużej też.Następnie mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu piec około 90-100 minut skrapiając gorącą wodą i sosem jaki się wytwarza podczas pieczenia.Dżem przetrzeć przez sitko lekko pogrzać i na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować szynkę dopiec.Z powstałego wywaru zrobić sos zaciągnąć śmietaną i łyżką mąki podawać wg uznania.
szynka goździki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy