Szybkie placki ziemniaczane

bardzo szybkie w przygotowaniu placuszki, które już podczas smażenia znikają z talerza.

placki ziemniaczaneNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • mąka
  • sól, pieprz
  • przyprawy: curry i/lub shaorma

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmielić w maszynce (do rozdrabniania warzyw) również na dużych oczkach. Cebula obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami curry i/lub shaorma. Wbić dwa jajka i wymieszać. Dodawać po łyżce mąki aż ciasto zgęstnieje.
  • Smażyć z każdej strony po 2-3 minuty na gorącym oleju.
  • Można podawać z: kwaśną śmietaną, sosem myśliwskim lub jako dodatek do leczo. Aby podać placuszki "na słodko" należy zrezygnować z przypraw.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy