Szybkie ciasto z owocami

Pyszne ciasto z owocami

ciasto z owocamiDeserykruszonkaPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 178 głosów)

Składniki:

  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców (agrest i czarne porzeczki)
  • Na kruszonkę:
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 g mąki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę roztopić w rondelku, zestawić z ognia i lekko ostudzić.
  • W międzyczasie do miski wbić jajka i wsypać cukier – całość ubijać, aż powstanie gładka masa. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać ostudzoną margarynę, mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita.
  • Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Część ciasta wylać na blachę, ułożyć owoce i zalać drugą częścią ciasta. Na wierzchu posypać kruszonką zagniecioną z cukru, masła i mąki.
  • Ciasto piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

Porady

Zobacz też: Tarta czereśniowa migdałowo-pistacjowa - zasmakuje rodzinie!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy