Szybki jabłecznik

Proste i dobre ciasto z jabłkami.

jabłecznikDesery

Czas przygotowania:
65 min.
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 173 głosów)

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jabłka
  • 3 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki skropic lekko sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i odstawić.
  • Margaryne utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i aromatem migdałowym.Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając ,wrzucić żółtko i jeszcze chwilę ucierać.
  • Do margaryny wsypać obie mąk, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
  • Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy ( o średnicy 26 cm.)wlewamy ciasto.Na wierzchu układamy jabłka i posypujemy płatkami migdałowymi lekko wciskając je w ciasto.
  • Pieczemy przez 50 min.w temperaturze 170 stopni.Po wyjeciu i ostygnięciu ciasta wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  • Bon appetit.:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy