wegańskie, Szwedzkie pierniczki Pepparkakor z imbirem

Ocena:

4.45 (164)

Przepis na wegańskie, domowe Szwedzkie pierniczki Pepparkakor z imbirem, cynamonem i słodkim syropem z agawy. Na wegańskiej margarynie, zawsze miękkie i idealne do długiego przechowywania do świąt.

Składniki:

  • 700-750 g mąki
    150 ml wody
    2 szklanki cukru
    100 ml słodkiego syropu

  • np. z agawy lub golden syrup
    300 g margaryny wegańskiej
    1 łyżka zmielonych goździków
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka imbiru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wegańskie, szwedzkie pierniczki pepparkakor z imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagotowujemy wodę z cukrem. Garnek zdejmujemy z ognia

  • dodajemy syrop
  • tłuszcz i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Masa powinna być rzadka ponieważ stwardnieje
  • gdy się ochłodzi. Masę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 225° C (jeśli używamy termoobiegu wystarczy 200°C). Ciasto rozwałkowujemy cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy i foremkami wykrawamy pierniczki. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 5 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia Następnie dekorujemy lukrem. Przetrzymujemy szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Przepis nadesłała Magdalena Batog.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne