Szpinak na ciepło

Przepis dostałam, ale po swojemu go przerobiłam. Dodałam czosnek.

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 178 głosów)

Składniki:

  • szpinak świeży 2 kg
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • masło 50 g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • śmietana 100 ml

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Liście szpinaku dokładnie oczyścić, usunąć ogonki i wypłukać. Osączyć i wrzucić do wrzącej, osolonej wodzie i blanszować około 3 minut. Po tym czasie szpinak odcedzić, wystudzić i pokroić według uznania. W głębokiej patelni rozgrzać masło i dodać mąkę. Mieszać aż uzyskamy zasmażkę. Dodajemy szpinak i mieszamy, dusimy około 10 minut. Wlewamy śmietanę i cały czas mieszamy, zagotowujemy. Szpinak doprawiamy świeżo przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy