Szpinak na ciepło

Przepis dostałam, ale po swojemu go przerobiłam. Dodałam czosnek.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • szpinak świeży 2 kg
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • masło 50 g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • śmietana 100 ml

Przygotowanie

  1. Liście szpinaku dokładnie oczyścić, usunąć ogonki i wypłukać. Osączyć i wrzucić do wrzącej, osolonej wodzie i blanszować około 3 minut. Po tym czasie szpinak odcedzić, wystudzić i pokroić według uznania. W głębokiej patelni rozgrzać masło i dodać mąkę. Mieszać aż uzyskamy zasmażkę. Dodajemy szpinak i mieszamy, dusimy około 10 minut. Wlewamy śmietanę i cały czas mieszamy, zagotowujemy. Szpinak doprawiamy świeżo przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
warzywa szpinak ciepło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze