Szpecle w sosie pieczarkowym

Smaczny obiad!

dodany przez: Alex_M

Dania główne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 148 głosów)


Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g pieczarek
  • 1 kostka grzybowa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie szpecli
  • 50 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić na 4 i w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i pieczarki, przesmażyć. Dodać kostkę grzybową i 0,5 szklanki wody. Gotować 5 minut.
  • Mąkę i śmietanę rozrobić w 0,5 szklanki wody. Wlać do pieczarek, zagotować.
  • Szpecle wyjąć z opakowania, wrzucić na wrzątek, po dwóch minutach odcedzić. Wsypać je do sosu. Wymieszać.
  • Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Porcje szpecli rozłożyć na talerze i posypać serem, podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy