Krem ze szparagów

Ocena:

4.44 (183)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Krem ze szparagów to pyszne, proste wegetariańskie danie z sezonowego produktu. To dobra propozycja na lekki obiad lub przystawkę w czasie uroczystego obiadu. Dodatek ziemniaków i słodkiej śmietanki sprawia, że zupa szparagowa świetnie syci, ale nie jest przy tym ciężka. Można ją podać z grzankami albo w wersji dla mięsożerców, z chipsami z boczku. Polecamy przepis na zupę krem ze szparagów białych.

Składniki:

  • białe szparagi  2 pęczki

  • ziemniaki  400 g

  • woda  500 ml

  • śmietana 30%  40 ml

  • mąka pszenna  15 g

  • masło  50 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • gałka muszkatołowa  2 szczypty

  • sól  6 g

  • pieprz  2 szczypty

Krem ze szparagów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szparagi myjemy pod zimną, bieżącą wodą, zachowujemy przy tym ostrożność, żeby nie uszkodzić główek. Odłamujemy zdrewniałe końcówki, resztę łodyg obieramy ze skórki, która w przypadku białych szparagów jest dość twarda i włóknista. Główki zostawiamy w całości, a nóżki kroimy na mniejsze kawałki. Warto zachować pozostałości po obieraniu, ponieważ można ugotować z nich aromatyczny bulion do wykorzystania później albo zamiast wody w kremie ze szparagów. Wystarczy zalać je wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut, a następnie odcedzić. Taki wywar możemy użyć nie tylko do ugotowania zupy, ale także do innych sezonowych dań, takich jak risotto ze szparagami.

  • Krok 2:

    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą (lub tradycyjnym bulionem warzywnym bądź delikatnym mięsnym np. drobiowym, odpowiedni będzie też wywar ze szparagów). Dodajemy masło (najlepsze będzie klarowane), dosypujemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Potem dokładamy szparagi, jak woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejszamy ogień i odmierzamy jeszcze 15 minut.

  • Krok 3:

    Do miseczki lub szklanki przekładamy mąkę pszenną, dolewamy do niej ciepłą śmietankę (można ją zastąpić ukwaszoną śmietaną), aż uzyskamy gładką masę. Gdyby to się jednak nie udało, płyn można przelać przez sitko, przecierając grudki. Mąkę z kwaśną śmietaną warto wcześniej zahartować, czyli do rozrobionej wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, łączymy je ze sobą. Potem małym strumieniem przelewamy do garnka, ciągle mieszając. 

  • Krok 4:

    Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Warto wyłowić kilka główek szparagów i ewentualnie kostek ziemniaków, żeby ozdobić nimi wierzch zupy. Ciepłą zupę szparagową blendujemy na gładko. Sprawdzamy, czy jest dobrze doprawiona. Jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo solimy ją i pieprzymy. I ponownie podgrzewamy przez chwilę, aż stanie się gorąca.

  • Krok 5:

    Gorący krem ze szparagów przelewamy do głębokich talerzy lub bulionówek. Zupę można dodatkowo posypać umytymi i osuszonymi listkami natki pietruszki, a także odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Układamy też główki szparagów i kostki ziemniaków. Jeśli wolimy bardziej intensywne smaki, zupę krem można wzbogacić o zeszkloną cebulkę, którą dodajemy razem z ziemniakami lub czosnek przeciśnięty przez praskę - dorzucamy go razem ze szparagami.

Porady

  • Danie możemy przygotować także na bazie zielonych szparagów. W przeciwieństwie do ich białych odpowiedników nie trzeba ich obierać.
  • Jeśli zależy nam na tym, żeby przygotować zdrowy, niskokaloryczny posiłek, możemy zabielić zupę jogurtem greckim. Weganie powinni podsmażyć cebulkę i ziemniaki na oleju lub oliwie, a kremową konsystencję z łatwością uzyskają poprzez dodanie mleczka kokosowego.
  • Pod koniec gotowania możemy dodać do zupy serek topiony dobrej jakości, typu philadelphia lub mascarpone, żeby krem szparagowy miał jeszcze bardziej aksamitną konsystencję.
  • Danie może także przybrać bardziej tradycyjną formę. Jeśli nie zmiksujemy składników, a jedynie zabielimy wywar śmietanką, powstanie klasyczna zupa ze szparagów. Świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i gotowaną marchewką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa krem ze szparagów – z czym podawać? 

Główną rolę w tej potrawie grają oczywiście szparagi i to właśnie ich smak ma być na pierwszym miejscu. Nie warto przesadzać z dodatkami, bo mogą je przyćmić. Zupa krem z białych szparagów jest lekka, dlatego świetnie sprawdza się w okresie wiosennym, kiedy chcemy wrócić do życia po zimie. Jeśli jednak chcemy podać danie w czasie spotkania ze znajomymi lub rodzinnej uroczystości, polecamy postawić na różne dodatki, na przykład: 

  • grzanki – z białego pieczywa tostowego lub chleba razowego. Możemy pokroić je w kostkę i podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub upiec w piekarniku. Sprawdzi się także groszek ptysiowy lub chrupiąca bagietka. 
  • chipsy z boczku – smak wędzonki bardzo dobrze komponuje się z wiosenną świeżością zupy. Szparagi i boczek to także klasyczne połączenie śniadaniowe, które często występuje w towarzystwie sosu holenderskiego. 
  • ser – żółty lub pleśniowy. Możemy wykorzystać intensywny w smaku cheddar, delikatną goudę lub kremowy ser camembert.  
  • szparagi w szynce – dodatek łodyg zawiniętych w dojrzewającą szynkę parmeńską to świetny sposób na zaimponowanie gościom. Aromat, który uzyskamy poprzez zapiekanie warzywa, nada całemu daniu nowy wymiar. Szparagi w szynce układamy na kremie lub serwujemy je obok. 
  • płatki migdałów – pasują do większości kremowych zup. Nie inaczej jest w przypadku wiosennego dania, jakim jest szybki i prosty krem ze szparagów. Świetnie sprawdzą się nie tylko pod względem smaku, ale także wyglądu – pomagają stworzyć piękną, monochromatyczną kompozycję.  

Szparagi – jak wybrać najlepsze? 

Niezależnie od tego, czy kupujemy zieloną czy białą odmianę, zawsze warto zwrócić uwagę na świeżość produktu. Skórka powinna być gładka i jednolita, łodyga elastyczna, a główka jędrna. Najlepsza zupa szparagowa powstanie z warzyw, które kupiliśmy tego samego dnia, ponieważ źle znoszą one przechowywanie. Im dłużej leżą w lodówce, tym bardziej twarde i łykowate się stają. Wyróżnia się trzy podstawowe typy:  

  • szparagi zielone – intensywne w smaku, świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, nawet na surowo. Można je lekko podsmażyć na maśle lub zapiec. Na romantyczną kolację we dwoje szczególnie polecamy krewetki ze szparagami.  
  • szparagi białe – słodkawe i delikatne w smaku, są grubsze i mają twardszą skórkę, którą trzeba obrać. To idealny składnik konkretnych dań, takich jak zupa krem szparagowa. 
  • szparagi fioletowe – trudne zarówno w uprawie, jak i w przygotowaniu, dlatego nie cieszą się zbyt dużą popularnością, ale za to imponująco się prezentują. Zawierają więcej cukrów i mają mniej błonnika niż biała i zielona odmiana. 

Pamiętajmy, że szczyt sezonu na szparagi przypada na maj i czerwiec. Wtedy możemy kupić je nie tylko w supermarketach, lecz także na lokalnych bazarkach.  

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
25% na wszystkie produkty
25% na wszystkie produkty
Aż 25% zniżki na wszystkie pro... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
+
25% na wszystkie produkty
Online

Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Rabat do wykorzystania w sklep... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
+
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Online
Stacjonarnie

Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne