Szparagi z sosem holenderskim

Ocena:

4.52 (151)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Szparagi z sosem holenderskim wykonamy w niecałe 20 minut z kilku podstawowych składników. To rewelacyjny pomysł na lekką, orzeźwiającą i smaczną przystawkę. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, świeżego pieczywa lub grzanek czosnkowych. Szparagi z sosem holenderskim to również ciekawy dodatek do pieczonego mięsa i ryb.

Składniki:

  • szparagi  500 g

  • żółtko  2 szt.

  • masło  50 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • pieprz  2 g

  • sól  2 g

Szparagi z sosem holenderskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy 3–4 minuty. Następnie odkładamy warzywa na talerz.

  • Krok 2:

    Masło: podgrzewamy je w garnuszku, aż się rozpuści.

  • Krok 3:

    Sos holenderski: żółtka ubijamy z sokiem cytryny. Doprawiamy solą. Następnie całość łączymy z gorącym masłem. Szparagi polewamy gotowym sosem.

  • Krok 4:

    Podanie: szparagi z sosem holenderskim posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

  • Szparagi z sosem holenderskim podajemy solo, w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, świeżej kromki chleba, bagietki bądź grzanek. 
  • Potrawę warto posypać swoimi ulubionymi przyprawami. Równie dobrze sprawdzi się tutaj świeży, posiekany szczypiorek, koperek lub pietruszka. Składniki te rewelacyjnie wzbogacą smak i aromat warzyw.
  • Szparagi z powodzeniem ugotujemy również na parze. Dzięki temu będą odznaczać się delikatniejszą konsystencją.
  • Sos holenderski możemy wzbogacić o wytrawne białe wino. Łączymy je z żółtkami i całość ubijamy nad gotującą się wodą. Na końcu wlewamy gorące masło. Dodatek alkoholu wspaniale podkreśli smak potrawy.
  • Szparagi powinny być młode, o jednolitym zielonym kolorze, neutralnym zapachu oraz zamkniętych główkach. 
  • Potrawę najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu. Możemy ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Szparagi z sosem holenderskim – inne warianty

Szparagi z sosem holenderskim spełnią się w wielu rolach m.in. jako przystawka, lekkie śniadanie, a nawet kolacja. W każdej formie smakują obłędnie. To wyjątkowe połączenie możemy przygotować również z:

  • szynką – najlepiej sprawdzi się tutaj parmeńska lub szwarcwaldzka. Szparagi zawijamy w szynkę , a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C. Upieczone warzywa polewamy sosem holenderskim,
  • jajkiem w koszulce – fantastycznie komponuje się z delikatnymi szparagami i kremowym sosem. Całość polecamy podać w towarzystwie kromki chleba. Tak przygotowane danie to ciekawa propozycja na pyszne śniadanie,
  • kurczakiem – grillowane mięso wspaniale smakuje ze szparagami. To idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad,
  • parmezanem – wystarczy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach, a następnie posypać nim gotowe danie.

Jak zrobić grillowane szparagi z sosem holenderskim?

Grillowane szparagi również rewelacyjnie smakują z dodatkiem sosu holenderskiego. W takiej sytuacji myjemy warzywa, odcinamy zdrewniałe końce, a następnie układamy je na rozgrzanym ruszcie. Całość smażymy przez około 10 minut, co jakiś czas przewracając szparagi. Gotowe warzywa odkładamy na talerz i polewamy sosem holenderskim. Takie szparagi równie dobrze możemy przygotować na patelni grillowej. Skracamy wtedy czas smażenia o 3–4 minuty. 

Z jakim sosem możemy podać szparagi?

Szparagi możemy również podać z sosem:

  • serowy – do jego przygotowania warto wykorzystać ser gorgonzola, camembert, a nawet lazur. Każdy z nich wspaniale komponuje się ze szparagami,
  • czosnkowy – to najbardziej popularny sos, który wyczarujemy tylko z kilku składników: czosnku, jogurtu i majonezu,
  • musztardowo–miodowym – idealna propozycja dla wszystkich fanów słodko–słonych smaków. Jak sama nazwa wskazuje, w jego skład wchodzi musztarda i miód,
  • beszamelowym – to uniwersalny sos, którym polewamy szparagi, a następnie całość wstawiamy do piekarnika. Żeby go zrobić, wystarczy połączyć rozpuszczone masło z mąką, mlekiem oraz gałką muszkatołową.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne