Adobe Stock
4.52 (151)
Szparagi z sosem holenderskim wykonamy w niecałe 20 minut z kilku podstawowych składników. To rewelacyjny pomysł na lekką, orzeźwiającą i smaczną przystawkę. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, świeżego pieczywa lub grzanek czosnkowych. Szparagi z sosem holenderskim to również ciekawy dodatek do pieczonego mięsa i ryb.
szparagi 500 g
żółtko 2 szt.
masło 50 g
sok z cytryny 30 ml
pieprz 2 g
sól 2 g
Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy 3–4 minuty. Następnie odkładamy warzywa na talerz.
Masło: podgrzewamy je w garnuszku, aż się rozpuści.
Sos holenderski: żółtka ubijamy z sokiem cytryny. Doprawiamy solą. Następnie całość łączymy z gorącym masłem. Szparagi polewamy gotowym sosem.
Podanie: szparagi z sosem holenderskim posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Porady
- Szparagi z sosem holenderskim podajemy solo, w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, świeżej kromki chleba, bagietki bądź grzanek.
- Potrawę warto posypać swoimi ulubionymi przyprawami. Równie dobrze sprawdzi się tutaj świeży, posiekany szczypiorek, koperek lub pietruszka. Składniki te rewelacyjnie wzbogacą smak i aromat warzyw.
- Szparagi z powodzeniem ugotujemy również na parze. Dzięki temu będą odznaczać się delikatniejszą konsystencją.
- Sos holenderski możemy wzbogacić o wytrawne białe wino. Łączymy je z żółtkami i całość ubijamy nad gotującą się wodą. Na końcu wlewamy gorące masło. Dodatek alkoholu wspaniale podkreśli smak potrawy.
- Szparagi powinny być młode, o jednolitym zielonym kolorze, neutralnym zapachu oraz zamkniętych główkach.
- Potrawę najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu. Możemy ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
Szparagi z sosem holenderskim spełnią się w wielu rolach m.in. jako przystawka, lekkie śniadanie, a nawet kolacja. W każdej formie smakują obłędnie. To wyjątkowe połączenie możemy przygotować również z:
Grillowane szparagi również rewelacyjnie smakują z dodatkiem sosu holenderskiego. W takiej sytuacji myjemy warzywa, odcinamy zdrewniałe końce, a następnie układamy je na rozgrzanym ruszcie. Całość smażymy przez około 10 minut, co jakiś czas przewracając szparagi. Gotowe warzywa odkładamy na talerz i polewamy sosem holenderskim. Takie szparagi równie dobrze możemy przygotować na patelni grillowej. Skracamy wtedy czas smażenia o 3–4 minuty.
Szparagi możemy również podać z sosem: