Szparagi z bułką tartą

Ocena:

4.56 (157)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szparagi z bułka tartą uwodzą swoim maślanym aromatem i delikatną konsystencją. Bez problemu przygotujemy je w 20 minut. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa lub ugotowanych ziemniaków. A podane w towarzystwie usmażonego jajka stanowią ciekawą propozycję na śniadanie. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na szparagi z masłem i bułką tartą.

Składniki:

  • zielone szparagi  400 g

  • masło  45 g

  • bułka tarta  20 g

  • sól  3 g

Szparagi z bułką tartą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Do garnka wlewamy wodę, szczyptę soli i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy szparagi. Gotujemy je przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz odkładamy na talerz.

  • Krok 2:

    Smażenie: masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy bułkę tartą i całość smażymy przez 1-2 minuty.

  • Krok 3:

    Szparagi z bułką tartą: szparagi polewamy masłem z bułką tartą.

Porady

  • Szparagi z bułką tartą najlepiej smakują na ciepło, tuż po przygotowaniu. Niezjedzone danie przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 1-2 dni.
  • Wybierajmy dobrej jakości szparagi. Powinny one być młode, o jednolitym zielonym kolorze, neutralnym zapachu i zamkniętych główkach. 
  • Gotowe danie możemy posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Składniki należy wcześniej dokładnie umyć oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Zielone szparagi z powodzeniem zastąpimy białymi. Pamiętajmy jednak, że cechują się one włóknistą skórką. W związku z tym należy je wcześniej obrać.
  • Bułkę tartą z łatwością przygotujemy w domu. To świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowego, czerstwego pieczywa. Wystarczy, że je zetrzemy na tarce o drobnych oczkach. Najlepiej sprawdzi się tutaj pszenna bułka lub bagietka. W ostateczności możemy sięgnąć również po chleb. 
  • Szparagi możemy podsmażyć z bułka tartą i masłem na patelni. W takim wydaniu warzywa będą odznaczać się lekko chrupiącą skórką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Szparagi z bułką tartą – z czym je podać?

Szparagi z bułką tartą niekiedy podajemy solo. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się na lekkie śniadanie lub kolację. Poza tym to proste danie możemy podać również w towarzystwie:

  • pieczeni – aromatyczne, ciepłe mięso wspaniale komponuje się ze szparagami,
  • ziemniaków – pasują tutaj zarówno te gotowane, jak i pieczone. Warto posypać je dodatkowo świeżym koperkiem. To ciekawa propozycja na lekki, wegetariański posiłek,
  • jajek – to dobry pomysł na sycące i zdrowe śniadanie. Warzywa serwujemy z jajkami sadzonymi. Całość polecamy posypać świeżo zmielonym pieprzem,
  • ryby – najlepiej sprawdzi się dorsz lub łosoś. Niezależnie od tego, w jaki sposób je przyrządzimy, w każdej wersji będą świetnie smakować ze szparagami,
  • boczku – wystarczy wcześniej go usmażyć. Polecamy połączyć go z jajkiem sadzonym.

Szparagi z bułką tartą – pieczone 

Jeśli mamy ochotę na wyjątkowo chrupiące szparagi, polecamy je upiec. W takiej sytuacji oczyszczone warzywa obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Żeby wzbogacić ich smak, możemy posypać je dodatkowo startym żółtym serem. Następnie układamy je na wyłożonej papierem blasze i pieczemy 10-15 minut w 180°C. Gotowe danie podajemy solo lub w towarzystwie mięsa, ziemniaków bądź jajek.

Szparagi – propozycje przygotowania

Szparagi możemy również przygotować z dodatkiem:

  • sosu holenderskiego – wyczarujemy go z żółtka, masła oraz soku z cytryny. Odznacza się kremową konsystencją i delikatnym smakiem o lekko, cytrusowej nucie,
  • sosu beszamelowego – warto polać nim warzywa i zapiec. Powstaje on na bazie mąki pszennej, gałki muszkatołowej, masła i mleka,
  • boczku – owijamy go wokół ugotowanych szparagów, a następnie wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika. Jeśli nie mamy boczku, możemy użyć również szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej,
  • makaronu – to ciekawy pomysł na obiad. Warzywa należy wcześniej pokroić w mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z makaronem. Całość polewamy sycącym sosem powstałym na bazie śmietanki, czosnku oraz parmezanu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne