Szparagi z jajkiem sadzonym

Ocena:

4.51 (164)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Szparagi z jajkiem sadzonym to wspaniałe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie. Najczęściej serwujemy je na śniadanie z kromką świeżego chleba. Jednak równie dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych, młodych ziemniaków. Szparagi z jajkiem w takiej wersji stanowią świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad.

Składniki:

  • szparagi  500 g

  • jajka  4 szt.

  • masło klarowane  60 g

  • sól  3 g

  • pomidorki koktajlowe  10 szt.

Szparagi z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Są one wyjątkowo delikatne, więc nie trzeba ich obierać.

  • Krok 2:

    Smażenie: rozgrzewamy patelnię, wrzucamy 30 g masła i podgrzewamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy szparagi i smażymy je przez 10–15 minut. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas je obracać. Gdy warzywa lekko się zarumienią i będą miękkie, odkładamy je na talerz. 

  • Krok 3:

    Jajka sadzone ze szparagami: na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą ilość masła. Każde jajko wbijamy do oddzielnej miseczki. Następnie wykładamy je na patelnię i smażymy przez 4 minuty. Na końcu układamy je na usmażonych szparagach. 

  • Krok 4:

    Podanie: gotowe danie podajemy w towarzystwie pomidorków.

Porady

  • Szparagi z jajkiem sadzonym możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem, posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszką, a nawet rzeżuchą. Składniki te świetnie komponują się z potrawą.
  • Masło klarowane z powodzeniem zastąpimy olejem roślinnym np. rzepakowym, kokosowym bądź smalcem. W ostateczności możemy użyć również zwykłego masła. Jednak w takiej sytuacji należy uważać, żeby nie podgrzewać go zbyt długo – jest ono mniej odporne na wysoką temperaturę. 
  • Do przygotowania potrawy używamy młodych, świeżych szparagów. Takie warzywa powinny być jędrne, zielone o neutralnym zapachu i zamkniętych główkach. 
  • Polecamy wybrać świeże jajka pochodzące z chowu ekologicznego bądź od kur z wolnego wybiegu. Produkty takie są oznaczone cyfrą 0 lub 1.
  • Jeśli nie przepadamy za smażonymi szparagami, możemy je ugotować. W takim wydaniu będą mniej kaloryczne i delikatniejsze w smaku.
  • Danie możemy przygotować również z dodatkiem białych szparagów. Należy jednak zaznaczyć, że odznaczają się one włóknistą skórką. W związku z tym po umyciu warzyw trzeba je obrać.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Szparagi z jajkiem sadzonym – inne warianty

Szparagi z jajkiem sadzonym możemy przygotować z dodatkiem wielu smacznych składników. W ten sposób nie tylko wzbogacimy smak potrawy, ale również sprawimy, że będzie ona bardziej sycąca. Polecamy wykonać je z:

  • szynką – sprawdzi się tutaj zarówno parmeńska, jak i szwarcwaldzka. Szparagi zawijamy w plasterek szynki, a następnie smażymy na patelni grillowej przez kilka minut. Gotowe warzywa są wyjątkowo chrupiące oraz aromatyczne,
  • sosem holenderskim – jest delikatny i wyjątkowo orzeźwiający. Wspaniale komponuje się ze szparagami. Przygotujemy go na bazie soku z cytryny, żółtek oraz masła,
  • boczkiem – kroimy go w małą kostkę, a następnie wytapiamy na patelni. Na końcu posypujemy nim usmażone jajka.

Szparagi z jajkiem sadzonym – z czym podać?

Ponadto gotowe danie warto podać w towarzystwie:

  • świeżego chleba – to uniwersalny dodatek, który często serwujemy z jajkiem. Najlepiej sprawdzi się tutaj pieczywo domowej roboty posmarowane cienką warstwą masła,
  • ziemniaków – ugotowane i posypane świeżym koperkiem idealnie komponują się ze szparagami z jajkiem sadzonym,
  • grzanki – do ich przygotowania możemy wykorzystać nawet kilkudniowy, suchy chleb. Kromki smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez kilka minut, aż staną się chrupiące. Możemy wzbogacić je o swoje ulubione przyprawy np. oregano, bazylię,
  • pomidorów – najlepiej wybrać te soczyste o wyjątkowo słodkim smaku. Polecamy pomidory malinowe, koktajlowe bądź typu cherry. Wystarczy umyć je, osuszyć i pokroić.

Pieczone szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkiem sadzonym możemy również upiec. To świetna opcja, jeśli planujemy przygotować danie dla większej ilości osób. W takiej sytuacji umyte oraz osuszone szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym. Pokrywamy je bardzo cienkimi plasterkami masła klarowanego. Całość pieczemy przez kilka minut w 220°C. Następnie wyjmujemy naczynie z warzywami, wbijamy do niego jajka i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 2–3 minuty. Gotowe danie podajemy w towarzystwie pieczywa lub gotowanych ziemniaków. To świetny pomysł na lekki i szybki obiad.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne