Szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi tym razem serwujemy z jajkiem. Jajko w koszulce poowinno mieć płynne żółtko, które rozleje się na szparagi, tworząc sos.

jajko w koszulce (poche)

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 4 jajka, ew. łyżka octu
  • po łyżce masła i oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Szparagom odłamujemy końcówki, gotujemy 8–10 min na parze lub w osolonym i osłodzonym wrzątku. Pomidory kroimy w sporą kostkę. Czosnek obieramy, siekamy. Bazylię siekamy. Jajka delikatnie wbijamy na wrzątek z odrobiną octu lub pojedynczo wbijamy do torebki foliowej i gotujemy 2,5–3 min we wrzątku.
  • Ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy czosnek, pomidory i na koniec bazylię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szparagi osączamy, układamy na talerzu, polewamy mieszanką pomidorowo-bazyliową i podajemy z jajkami w koszulce. Oprószamy solą i pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz też: Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy