Sznycle z indyka w migdałach

Przepis na sznycle z indyka w migdałach, z rodzynkami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Kalorie:
470 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 145 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg piersi indyka
  • 25 dag rodzynek
  • 2 dag masła
  • łyżka oleju
  • 25 suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • laska cynamonu
  • 2 goździki
  • torebka cukru waniliowego
  • 25 dag migdałów bez skórki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Indyka pokroić na 6–8 grubych plastrów (około 2 cm). Rodzynki moczyć w wodzie przez 30 minut. Indyka podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć na półmisek.
  • Do sosu ze smażenia indyka dodać wymoczone rodzynki, śliwki, wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, laskę cynamonu, goździki, doprawić solą i pieprzem, włożyć kawałki indyka, zalać 1/2 szklanki wody, posypać cukrem waniliowym, przykryć.
  • Dusić 20 minut, na małym ogniu. Dodać migdały, pozostawić na małym ogniu jeszcze na 30 min. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem
  • Inaczej przyrządzić
  • Z tymi samymi dodatkami z dużego kawałka piersi indyczej można przygotować pieczeń. Podawać ją na ciepło lub na zimno w plastrach.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 470

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy