Sznycle wieprzowe w grzybowo-śmietanowym sosie

Ocena:

4.45 (188)

  • 13 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
Sznycle wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym.

Składniki:

  • 2 sznycle wieprzowe po 150g każdy,
  • pieczarki 300g,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie śmietany 200 ml, np. śmietany smakowej z prawdziwkami ,, Porcini’’,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 1 kostka bulionowa warzywna.

Sznycle wieprzowe w grzybowo-śmietanowym sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1) Z tymianku, oregano, pokruszonego listka laurowego, ziela angielskiego i oliwy sporządzamy marynatę.
  • 2) Marynujemy mięso przez 12 godzin.
  • 3) Obsmażamy na oliwie sznycle i przekladamy do garnka.
  • 4) Na patelni smażymy posiekany czosnek i cebulę.
  • 5) Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Solimy i pieprzymy.
  • 6) Przekładamy do garnka z mięsem. Wlewamy 400ml bulionu warzywnego.
  • 7) Gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania częśc płynu mieszamy ostrożnie w miseczce ze śmietaną. Dodajemy do garnka.
  • 8) Podajemy z kaszą gryczaną i pomidorkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne