Sznycel mojej Mamy

Często jest zwany kotletem mielonym - zależy od regionu Polski.

Dodany przez:

Sznycel mojej Mamy

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mieszanego
  • 1 bułka pszenna
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Bułkę zamoczyć w przegotowanej wodzie tak, żeby nasiąkła.
  2. 2. Mięso włożyć do miski, dodać odsączoną bułkę, jajka, rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę, pietruszkę i przyprawić do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso jest rzadkie można dodać trochę bułki tartej.
  3. 3. Z tak przygotowanego mięsa uformować małe owalne kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.
  4. 4. Kotlety smażyć na gorącym oleju i przewracać od czasu do czasu, żeby obsmażyły się równomiernie z obu stron, a kiedy się przyrumienią zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem około 12-15 minut.
  5. Smacznego!
mięso przyprawy obiad jajko mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze