Szklankowe ciasto jogurtowe

Ze strony www.bestrecipes.com.au 'One cup yoghurt cake'

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 153 głosów)

Składniki:

  • (na naprawde spore ciasto, okolo 10-12 hojnych porcji, na tortownice 23cm)
  • szklanka = 'cup' = 250ml
  • 1 szklanka jogurtu - generalnie naturalny, ale mozna poeksperymentowac; u mnie: jogurt malinowo-borówkowo-zurawinowy, bo nie moglam znalezc czystego borówkowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki drobnego cukru - u mnie: 1.5 szklanki, bo uzylam slodzonego jogurtu owocowego, zamiast naturalnego
  • 3 szklanki maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 3 jajka
  • opcjonalnie:
  • garsc owocow, lub posiekanych drobno suszonych owocow - u mnie: 200g opakowanie borówek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rozgrzej piekarnik do 160stC. Wyloz kawalkiem pergaminu do pieczenia blaszke - moja: tortownica 23cm.
  • W misce zmiksuj wszystkie skladniki na gladka mase. Delikatnie wmieszaj owoce, jesli uzywasz i wlej do przygotowanej blaszki.
  • Piecz okolo 1godz 30min, lub do suchego patyczka - u mnie: okolo 1godz 15min, ale po okolo 50min musialam przykryc wierzch kawalkiem folii aluminiowej.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy