istock
4.43 (178)
Szczupak pieczony zawsze robi wrażenie i smakuje wszystkim. Choć ta ryba gości na naszych stołach głównie w okresie świątecznym, warto przyrządzać ją zdecydowanie częściej. W czym tkwi sekret idealnie soczystej ryby z chrupiącą skórką? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na szczupaka w piekarnika!
szczupak 400 g
cytryna 1 szt.
masło 1 łyżka stołowa
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 2 szczypty
Przygotowanie ryby: Szczupaka patroszymy, oczyszczamy z łusek i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rybę kroimy na dzwonki o szerokości ok. 3 cm (głowy nie wyrzucamy, a zostawiamy na bulion). Kawałki ryby przyprawiamy solą, smarujemy masłem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na każdym posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
istock
Pieczenie ryby: Tak przygotowanego szczupaka układamy w blaszce lub żaroodpornym naczyniu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C na około 25 minut.
istock
Porady
- Jeśli zależy nam na chrupiącej, przyrumienionej skórce, kilka minut przez końcem pieczenia, powinniśmy rozwinąć folię i podpiec odkrytą rybę jeszcze chwilę.
- Wybierając szczupaka, należy zwrócić uwagę na jego skrzela. Jeśli mają intensywny kolor to znaczy, że ryba jest świeża. Unikajmy ryb z brązowymi skrzelami.
- Kupujmy niewielkie szczupaki o wadze do 2 kilogramów. Większe okazy będą mniej smaczne.
- Jeśli ryba ma zapach mułu, wystarczy natrzeć ją solą i sokiem z cytryny. Po godzinie zapach powinien zniknąć.
Szczupak pieczony w dzwonkach, filetach czy w całości, to banalnie prosty przepis, który nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy dobrej jakości ryba, podstawowe przyprawy, świeże zioła i cytryna. Przygotowania należy zacząć od marynowania ryby. Rybie mięso najlepiej natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem i zostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie możemy zapiec rybę z odrobiną masła, oliwy lub całkowicie bez tłuszczu. Porcje ryby możemy ułożyć razem na blaszce lub owinąć każdy filet osobno w sakiewki z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Dzięki szczelnemu woreczkowi, szczupak pieczony w folii pozostanie maksymalnie soczysty i aromatyczny. Z kolei szczupak pieczony na blasze w piekarniku, będzie wyglądał bardziej efektownie i można go zaserwować w całości na stół.
Szczupak pieczony w całości powinien spędzić w piekarniku około 1 godzinę, a szczupak pieczony w dzwonkach, już tylko 20-30 minut.
Ziemniaki, kasza czy ryż to klasyka, która sprawdzi się do każdej ryby, ale co jeszcze podać do szczupaka? Do tej ryby fantastycznie pasują wszelkiego rodzaju sosy, na ciepło i zimno. Warto więc podać tę rybę w sosie śmietanowym, sosem chrzanowym, koperkowym lub czosnkowym. Świetnym dodatkiem do ryby jest także lekka sałatka, na przykład z pora, selera czy z czerwonej, białej lub kiszonej kapusty. Dobrym wyjściem jest też szczupak pieczony z warzywami w jednym naczyniu. W tym wypadku możemy jednocześnie możemy upiec rybę oraz dodatki i podać naczynie z piekarnia prosto na stół!
Ta ryba świetnie smakuje zarówno pieczona, smażona, jak i gotowana. Można z niej zrobić pulpeciki, roladę, zapiekankę czy galantynę. Pysznymi wariantami, szczególnie popularnymi na świątecznym stole, są też szczupak faszerowany pieczony i szczupak w galarecie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł