Szaszłyki z sosem miętowym

Przepis na szaszłyki z sosem miętowym.

dania mięsneszaszłyki

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 190 głosów)

Składniki:

  • 50 dag polędwicy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków
  • 180 ml zwykłego jogurtu greckiego
  • łyżka świeżych liści mięty
  • 2 limonki
  • sól
  • liście świeżej mięty

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso kroimy na podłużne cienkie plasterki. Jeśli to konieczne, spłaszczamy plastry dłonią lub tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 5 mm. Przekładamy mięso do miski, mieszamy z sosem sojowym i przyprawą pięciu smaków. Odstawiamy na 30 min. Płatki mięsa nabijamy wzdłuż, tworząc fale, na namoczone wcześniej szpikulce. Grillujemy 4 do 6 min, raz obracając. W tym samym czasie, w małej misce, jogurt mieszamy z posiekaną miętą, sokiem z jednej limonki, łyżeczką drobno otartej skórki i szczyptą soli. Szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym, dodatkowymi listkami świeżej mięty i limonką pociętą w kliny.

Porady

Zobacz też: nalewka miętowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy