Szaszłyki z Polędwiczek Wieprzowych z Grilla

Szaszłyk z polędwicy jest doskonałą propozycją na grilla, bo polędwica jest bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiego pieczenia.

Dodany przez:

Polędwiczki wyśmienicie smakowały z sałatką ziemniaczana i fasolką szparagową.

Mięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg polędwicy wieprzowej (2 sztuki)
  • 2 łyżki oleju (do wmasowania w mięso)
  • 3 średnie cebule (pokroić w krążki)
  • przyprawa do grilla
  • przyprawy: sól / pieprz

Przygotowanie

  1. ► Polędwiczki wieprzowe umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i starannie wyciąć błony. Mięso pokroić w grube plastry i każdy plaster delikatnie rozgnieć ręką.
  2. ► Do miseczki wlać olej, dodać przyprawę do grilla, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać. Następnie mięso wymasować z przygotowanym olejem z przyprawami i odstawić na 120 minut, nie do lodówki.
  3. ► Na metalowe szabelki do szaszłyków nadziać na przemian mięso i cebulę. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Gotowe szaszłyki rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 15-25 minut, od czasu do czasu obracać, żeby szaszłyki się nie przypaliły i równomiernie dopiekły z każdej strony.
przyprawy cebula olej polędwica wieprzowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze