Szaszłyki z kurczaka

Ocena:

4.43 (175)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szaszłyki z kurczaka to pyszne i proste danie, które świetnie sprawdzi się przede wszystkim na grilla, chociaż można wykonać je również w piekarniku. Warto wykorzystać mięso dobrej jakości, świeże warzywa, grzyby i zioła. To doskonały pomysł na delikatniejszą potrawę dla dzieci, które nie przepadają za tradycyjnymi daniami barbecue – karkówką lub kiełbasą. Podpowiadamy, jak zrobić szaszłyki na grilla z kurczaka.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  300 g

  • papryka  200 g

  • cukinia  200 g

  • pieczarki  150 g

  • czerwona cebula  150 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • miód  25 g

  • sok z cytryny  20 ml

  • słodka papryka  3 g

  • papryka ostra  3 g

  • kumin (kmin rzymski)  2 g

  • kurkuma  2 g

  • oregano  4 g

  • sól  6 g

  • pieprz  2 g

Szaszłyki z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pierś kurczaka: oczyszczamy i osuszamy. Kroimy w sporą kostkę. Wkładamy do szklanej lub plastikowej miseczki. Posypujemy słodką i ostrą papryką, kurkumą oraz kminem rzymskim. Polewamy sokiem z cytryny i łyżką oliwy. Całość mieszamy, tak żeby dokładnie pokryć mięso marynatą. Dzięki temu szaszłyki na grilla z kurczaka będą soczyste i aromatyczne. Przykrywamy miseczkę i odkładamy ją na minimum 30 minut. 

  • Krok 2:

    Warzywa: paprykę (czerwoną i żółtą), cukinię i pieczarki myjemy, a następnie kroimy w kawałki o rozmiarze podobnym do kostek kurczaka. Czerwoną cebulę obieramy i dzielimy na łódeczki. 

  • Krok 3:

    Szaszłyki z kurczaka: kawałki warzyw i mięsa nadziewamy naprzemiennie na drewniane patyczki. Smarujemy pozostałą oliwą i posypujemy oregano. 

  • Krok 4:

    Grillowanie: szaszłyki z kurczakiem i warzywami układamy na rozgrzanym ruszcie lub prążkowanej patelni. Co kilka minut przewracamy je na drugą stroną, żeby równomiernie się zarumieniły. Pod koniec smarujemy szaszłyki miodem za pomocą pędzelka. Grillujemy je do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się przypieką, a kurczak nie będzie już surowy w środku.  

Porady

  • Poza sezonem grillowym możemy przyrządzić szaszłyki z kurczaka z piekarnika, w temperaturze 180°C. Powinny być już ładnie upieczone po 25 minutach. 
  • Drewniane patyczki na szaszłyki z kurczakiem warto namoczyć wcześniej w wodzie, żeby nie przypalały się podczas grillowania. Możemy także użyć metalowych szpikulców. 
  • Zamiast miodu do glazurowania możemy wykorzystać syrop klonowy lub daktylowy. 
  • Najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka jest lekko pikantna i zawiera sproszkowaną paprykę, dzięki której mięso zyskuje rumiany kolor. Możemy także użyć gotowych mieszanek, takich jak garam masala lub przyprawa gyros.   
  • Mięso możemy zamarynować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Dzięki temu szaszłyki na grilla z kurczakiem będą jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste.  
  • Warto wybrać dobrej jakości filety – w sklepach szukajmy oznaczenia „bio”, „eco” lub „ekologiczny chów”. 
  • Soczyste szaszłyki z kurczaka to świetny pomysł na zdrowy i wartościowy posiłek dla najmłodszych. W takim przypadku warto zadbać o walory estetyczne dania i dodać więcej warzyw – kolorowe szaszłyki dla dzieci to strzał w dziesiątkę.   
  • Alternatywą dla proponowanej przez nas drobiowej przekąski z grilla są szaszłyki z indyka. Mają mniej kalorii i cholesterolu niż dania z innych rodzajów mięsa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Szaszłyki z kurczaka – inne pomysły 

Najlepszy przepis na szaszłyki z kurczaka to przede wszystkim taki, który wykorzystuje nasze ulubione składniki. Proponujemy grillowanie kawałków delikatnego mięsa w towarzystwie papryki, cukinii i pieczarek, ale możemy dowolnie dobierać rodzaje i proporcje warzyw. Na drewnianym szpikulcu, obok kurczaka, często znajdziemy także takie składniki jak: 

  • ananas – nie wiadomo, czy to pomysł zaczerpnięty z pizzy hawajskiej, która polaryzuje opinie smakoszy, ale na pewno jest to ciekawe połączenie. Szaszłyki z kurczakiem i ananasem przypadną do gustu tym, którzy chętnie dodają owoce do wytrawnych dań mięsnych. Można także wykorzystać świeże brzoskwinie, które pod wpływem ciepła z rozżarzonych węgielków stają się jeszcze słodsze. 
  • halloumi – to ser, który świetnie sprawdza się na grillu. Często przyrządza się go jako samodzielną przekąskę, ale w połączeniu z kurczakiem nabiera nowego wymiaru. Możemy także użyć wędzonego sera, takiego jak oscypek.  
  • boczek – możemy go pokroić w kostkę i nadziać na patyczki razem z resztą składników lub użyć plastrów i owinąć nimi kawałki mięsa drobiowego. Dzięki temu mamy pewność, że delikatna pierś nie wysuszy się podczas grillowania. Szaszłyki z kurczaka i boczku to niezwykle sycące danie, która na pewno zadowoli mięsożerców.   

Mięsnym purystom polecamy souvlaki, czyli szaszłyki na grilla z kurczaka, które przywędrowały do nas z Grecji. Na szpikulec nadziewa się w tym przypadku wyłączenie mięso, dlatego ogromną rolę odgrywają marynata i dodatki, takie jak chlebek pita oraz świeża sałatka z serem feta i oliwkami.  

Jaki sos do szaszłyków z kurczaka? 

Szaszłyki na grilla z kurczaka to sycąca potrawa, która nie potrzebuje wielu dodatków. Mimo to warto podawać ją z własnoręcznie przyrządzonym sosem, takim jak: 

  • aioli – w podstawowej wersji składa się z trzech prostych składników – żółtek, czosnku i oliwy. Niezwykle aromatyczny, świetnie pasuje do drobiu. Warto wypróbować także arabski sos toum, który jest prostą emulsją na bazie oleju roślinnego, z dodatkiem soku z cytryny i czosnku. 
  • sos jogurtowy – z majonezem i świeżym koperkiem. Można go także przyrządzić na wzór lubianego przez wszystkich dipu tzatziki lub indyjskiej raity. 
  • sos barbecue – stworzony do dań z grilla, słodki, kwaśny i lekko pikantny. Leniwi mogą także podawać szaszłyki z kurczaka ze zwykłym ketchupem. 
  • sos teriyaki – na bazie sosu sojowego, cukru i słodkiego wina ryżowego mirin. Słodki i słony japoński dip świetnie współgra ze smakiem grillowanego mięsa. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne