Szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym.

Piersi opłukać,osuszyć i natrzeć sokiem,przyprawami.Nadziewać pokrojone na patyki.Dać na ruszt..

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 piersi kurze,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 2 łyżeczki sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z limonki.
  • Sos orzechowy:
  • 1/2 filiżanki masła orzechowego,
  • tyle samo mleka kokosowego i soku cytrynowego,
  • 1 łyżeczka czuszki,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka kremówki.

Przygotowanie

  1. 1.Piersi opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.Natrzeć mięso marynatą z sosu rybnego,soku z limonki,imbiru startego i czosnku i odstawić,aby przeszło zapachem i smakiem.
  2. 2.W tym czasie patyczki do szaszłyków namoczyć we wrzątku,by się nie popaliły podczas grillowania
  3. oraz przyrządzić sos orzechowy,tzn.składniki wymieszać oprócz śmietany,podgrzewać z 10 min.a następnie zmiksować dodając kremówkę.
  4. 3.Piersi pokroić na paski lub kawałki i nadziewać na patyczki.Kłaść na ruszt grilla i piec ok.20 min.
  5. Podawać szaszłyki polane letnim sosem orzechowym.
kurczak mięso szaszłyki obiady mięsa sos orzechowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze