Szaszłyki drobiowe

łatwe danie na obiad czy grila

dodany przez: golfistka

dania mięsne szaszłyki Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 177 głosów)


Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół czerwonej i pół żółtej papryki
  • 2 średnie cebule
  • 8 średnich pieczarek
  • marynata: chili, papryka słodka, czosnek, zioła prowansalskie, pół szklanki oliwy z o-l-i-w-e-k lub oleju, pieprz, ew. wegeta lub sól

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Piersi z kurczaka pokroić na kawałki ok 1,5 cm na 1,5 cm. Przygotować ze składników marynatę, zalać nią mięso i wstawić do lodówki na min godz.
  • Patyczki do szaszłyków moczyć w wodzie przez godzinę.
  • Pokroić warzywa na kawałki zbliżone wielkością do kawałków mięsa. Nabijać składniki na patyczki. Najlepiej na skrajnych końcach umieszczać paprykę a pośrodku 1 kawałek cebuli.
  • Szaszłyki smarować pozostałą marynatą. Smażyć na dość głębokim tłuszczu lub grilować na aluminiowej tacce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy