Szaszłyczki z kurczaka wg Aleex

Oryginalne szaszłyczki w cieście naleśnikowym

dodany przez: Aleex

dania mięsne szaszłyki Przekąski ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 163 głosów)


Składniki:

  • • pierś kurczaka (dowolna ilość)
  • • przyprawa gyros i inne ulubione (ja użyłam czosnku, papryki słodkiej i nieco Delikata Knorr’a)
  • • 1 jajko
  • • 3 łyżki mleka
  • • 3-4 łyżki mąki
  • • szczypta soli
  • • oliwa lub olej
  • • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć. Pokroić na cienkie paski.
  • 2. Paski kurczaka nabijać na patyczki do szaszłyków, aby powstała „harmonijka”.
  • 3. Szaszłyczki ułożyć w naczyniu, skropić olejem i oprószyć przyprawami. Odstawić na kilka minut.
  • 4. W miseczce z jajka, mąki, mleka i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Wylać je na szaszłyczki, które powinny być dokładnie nim oblepione.
  • 5. Rozgrzać olej – na patelni lub we frytkownicy. Wkładać szaszłyki na 4-5 minut.
  • 6. Odsączyć. Podawać gorące lub po wystudzeniu.
  • 7. W cieście można też przygotować parówki. Też fajnie smakują.
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/09/szaszyczki-z-kurczaka-wg-aleex.html
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy