Szarlotka

Przepis na ciasto z jabłkami

Dodany przez:

Szarlotka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

Składniki

  • miękkie masło 100 g
  • cukier 50 g
  • cukier waniliowy 5 g
  • żółtka 1 szt.
  • mąka 150 g
  • obrane, krojone jabłka około 1 kg
  • cukier do smaku
  • płatki migdałów 100 g
  • mleko 25 ml
  • masło 100 g
  • cukier 100 g
  • mąka pszenna 30 g
  • skórka pomarańczowa 20g

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
  2. Wszystkie składniki  dokładnie zagnieść w misce. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Piec w piekarniku w 180°C około 18 minut.
  3. Jabłka:
  4. Pokrojone jabłka z cukrem krótko dusić w garnku. Schłodzić.
  5. Migdały:
  6. Rozpuścić mleko z masłem po czym dodać resztę składników. Zagotować.
  7. Na kruchym spodzie rozłożyć jabłka i posypać cynamonem i na wierzch wyłożyć masę migdałową.
  8. Piec w 180°C około 30 minut, do zrumienienia migdałów.
  9. Przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Folk Gospoda

Wskazówki

Łatwa szarlotka - wypróbuj przepis

deser Szarlotka ciasto z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy